Hliník nad Hronom

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(rozdíl) ← Starší revize | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější revize → (rozdíl)
Hliník nad Hronom
Hliník nad Hronom
Hliník nad Hronom
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška239 m n. m.
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
krajBanskobystrický
okresŽiar nad Hronom
tradiční regionBanskobystrický
Hliník nad Hronom
Hliník nad Hronom
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha11,3 km²
Počet obyvatel2 725 (2021)[1]
Hustota zalidnění240,7 obyv./km²
Správa
Statusobec
StarostaDušan Antal
Vznik1075 (první písemná zmínka)
Oficiální webwww.hliniknadhronom.sk
Adresa obecního úřaduŽelezničná 320
Telefonní předvolba+421-45
PSČ966 01
Označení vozidel (do r. 2022)ZH
NUTS516767
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hliník nad Hronom je obec na středním Slovensku v okrese Žiar nad Hronom.

Poloha

Starobylá vesnička Hliník nad Hronom se nachází v malebném údolí řeky Hron mezi Štiavnickými a Kremnickými vrchy a pohořím Vtáčnik.

Název a erb

Pojmenování Hliník, v maďarském jazyce nazýván "Geletnek" si obec vysloužila v dávnověku a to pro její jílovitou a hlinitou půdu celého katastru. Obec měla svůj vlastní erb již před rokem 1637, kdy se symbolem stal patron kostela sv. Martin. Teprve později, když se obec proslavila výrobou mlýnských kamenů, se v erbu objevuje mlýnský kámen s kamenickými kladívky.

Dějiny

První písemná zmínka o obci je v zakládací listině Beňadická opatství z roku 1075. Obec byla součástí Tekovské stolice.

První dřevěný kostel byl v Hliníku postaven před rokem 1332 v románském slohu. Později v roce 1408 postavili druhý kostel v gotickém stylu, který byl následně poničen požáry a válkou. V roce 1440 Jan Jiskra z Brandýsa dal postavit opevněný Hlinický zámeček s prostornými sklepy a podzemními tajnými chodbami. V roce 1678 byl úplně zničen a o jeho obnovu se až v roce 1889 postarala báňská správa. Poté se zámeček stal sídlem Hlinické lesní správy.

V polovině 15. století se Hliník nad Hronom stal po udělení privilegia pořádat trhy králem Matyášem Korvínem důležitým obchodním městem. Roku 1494 obec získala městská privilegia. Místní obyvatelé se zabývali výrobou mlýnských kamenů po více než 600 let. Koncem 18. století byly místní mlýnské kameny známým a žádaným zbožím, přepravovaly se na vorech a pečetili se pečetidlem královské koruny Marie Terezie. Obyvatelé také pěstovali povoznictví, zemědělství, pivovarnictví, mlynářství, chovu dobytka, obuvnictví, krejčovství, kovářství a včelařství.

Obec byla v roce 1627 zpustošena turky.

V roce 1768 postavili před kostelem sousoší Golgoty a v roce 1901 také kapli na Kalvárii a postupně i křížovou cestu. V roce 1930 byla postavena velká parní pila a v roce 1948 se začala stavět Hlinická továrna Pohronské strojírny. V roce 1951 bylo v prostorách zámečku zřízeno učiliště. Od roku 1960 je obec součástí okresu Žiar nad Hronom.

Bohatá historie obce, způsob života a zvyky jejích někdejších obyvatel jsou zpracovány v monografii hlinického rodáka, kněze Andreje Klimana - Hliník nad Hronom z r. 1994.

Okolí

Katastr obce a její blízké okolí skýtá mnoho zajímavostí, např. botanické naleziště Bralce s unikátními rostlinnými druhy.

Osobnosti obce

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hliník nad Hronom na slovenské Wikipedii.

  1. Sčítání lidu, domů a bytů 2021 na Slovensku. Bratislava.