Mormonismus: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Rozšíření historie + učení + reference.
Úpravy některých formulací a faktů , které lépe odpovídají skutečnosti
Řádek 21: Řádek 21:
| strany = 173-184
| strany = 173-184
| isbn =
| isbn =
}}</ref>, teprve v roce 1938 k názvu přidal zkratku LSD - Svatí posledních dní. Smith postupně vymyslel vlastní systém teologie, sepsaný ve vlastních knihách, které, jak tvrdil, mu zjevil anděl. V těchto knihách se vyskytují teze, že Bůh byl původně člověkem, plurální manželství že je Bohem chtěná forma rodinného života, lidé se mohou zástupně nechat křít i za mrtvé a další. Politické snahy Smithovy církve se však setkali s odporem, mormoni byly vyháněni ze všech států, v nichž se usadili<ref name=":0" />.
}}</ref>, teprve v roce 1938 k názvu přidal zkratku LDS - Svatí posledních dní (Later day Saints). Smith postupně vytvořil vlastní systém teologie, sepsaný v knihách, které, jak tvrdil, mu zjevil anděl. V těchto knihách se vyskytují teze, že Bůh byl původně člověkem, manželství že je Bohem chtěná forma rodinného života, lidé se mohou zástupně nechat křít i za mrtvé a další. Politické snahy Smithovy církve se však setkali s odporem, mormoni byly vyháněni ze všech států, v nichž se usadili<ref name=":0" />.


Smithův nástupce [[Brigham Young]] proto mormonskou komunitu po vzoru biblického exodu vyvedl roku 1847 do zaslíbené země, patřící tehdy Mexiku, kde mormoni založili [[Salt Lake City]]. Město se brzy po válce s Mexikem dostalo pod vládu Spojených států. Polygamní manželství mormoni praktikovali do roku 1890, byla důvodem nátlaku federálních úřadů a často byla zdrojem zášti a konfliktů. Od 40. let 19. století konají mormoni misijní práci mimo USA, díky tomu se počet mormonu ve světě odhaduje na 14 milionů, přičemž 5,5 milionů je v samotných USA<ref name=":1">{{Citace monografie
Smithův nástupce [[Brigham Young]] proto mormonskou komunitu po vzoru biblického exodu vyvedl roku 1847 do zaslíbené země, patřící tehdy Mexiku, kde mormoni založili [[Salt Lake City]]. Město se brzy po válce s Mexikem dostalo pod vládu Spojených států. Polygamní manželství mormoni praktikovali do roku 1890, byla důvodem nátlaku federálních úřadů a často byla zdrojem zášti a konfliktů. Od 40. let 19. století konají mormoni misijní práci mimo USA, díky tomu se počet mormonu ve světě odhaduje na 14 milionů, přičemž 5,5 milionů je v samotných USA<ref name=":1">{{Citace monografie
Řádek 42: Řádek 42:


== Učení ==
== Učení ==
Učení církve vychází z předpokladu, že všechny dosavadní církve zklamaly a [[Kristus]] od nich odstoupil. Pravá autentická církev svůj původ v Americe a není nijak odvozena od evropských církví. Kristus se tak při svém návratu objeví v Americe a ze svého chrámu v Salt Lake City zahájí soud nad národy a špatnými církevmi.
Učení církve vychází z předpokladu, že žádná existující církev nemá plnost pravdy a není církví, kterou založil [[Kristus]] , když žil na Zemi. Pravá Kristova církev byla obnovena Josephem Smithem a není odvozena od evropských církví.


'''Zákon trvalého pokroku''' - nutné je neustálé zdokonalování, i Bůh byl nejprve pouhým člověkm, ale zdokonalením dosáhl nebeského postavení. Každý mormon tak může očekávat, že dosáhne božství. V oblasti pokroku je nejdůležitějším činitelem mormonská církev, která na správnou cestu vzhůru podle Božího zákona dbá.
'''Zákon trvalého pokroku''' - nutné je neustálé zdokonalování, i Bůh byl nejprve pouhým člověkem, ale zdokonalením dosáhl oslavení. Každý člověk tak může očekávat, pokud vytrvá ve snaze se zdokonalit, že dosáhne možnosti žít na věčnosti s Nebeským otcem. V osobním pokroku je důležitá církev, která pomáhá členúm na správné cestě podle Božích zákonů.


Hlavní autoritou není pouze [[Kniha Mormonova|Kniha Mormon]], ale živá autorita - žijíí prorok, za něhož je považován vždy aktuální pezident církve<ref name=":1" />.
Hlavní autoritou nejou pouze písma - [[Bible]] a [[Kniha Mormonova|Kniha Mormon]], ale živá autorita - žijíí prorok, za něhož je považován aktuální prezident církve<ref name=":1" />.


Mezi symboliku církve patří sochy anděla Moroni, troubícího na trubku, který nahrazuje kříž mučedníků, obecně však církev zvláštní symboly nemá, sází na estetiku pseudorealizmu, v němž umělecký výtvor platí za tím kvalitnější, čím je rozměrnější a křiklavější<ref name=":0" />.
Mezi symboliku církve patří sochy anděla Moroni, troubícího na trubku, který nahrazuje kříž mučedníků, obecně však církev zvláštní symboly nemá, sází na estetiku pseudorealizmu <ref name=":0" />.


== Odkazy ==
== Odkazy ==

Verze z 10. 5. 2017, 23:39

Mormonismus je duchovní směr několika různých společenství na pomezí křesťanství spojených s postavou proroka Josepha Smithe nebo jeho dílem, Knihou Mormonovou. Členové těchto skupin se nazývají mormoni. V současné době jsou dominantní především 3 mormonská společenství.

  • Kristova komunita (RLDS - reorganizovaná LDS) – nepovažuje se za jedinou pravou církev, raději na sebe nahlíží jako na křesťanskou komunitu
  • FLDS (fundamentalistická LDS)- největší polygamní mormonská církev v dnešních USA. Odštěpila se od LDS církve během éry Wilforda Woodruffa, který ustoupil americké vládě a vzdal se plurálního manželství.

Historie

CJKSPD založil v USA, ve státě New York, v roce 1830 Joseph Smith původně pod jménem Církev Ježíše Krista[1], teprve v roce 1938 k názvu přidal zkratku LDS - Svatí posledních dní (Later day Saints). Smith postupně vytvořil vlastní systém teologie, sepsaný v knihách, které, jak tvrdil, mu zjevil anděl. V těchto knihách se vyskytují teze, že Bůh byl původně člověkem, manželství že je Bohem chtěná forma rodinného života, lidé se mohou zástupně nechat křít i za mrtvé a další. Politické snahy Smithovy církve se však setkali s odporem, mormoni byly vyháněni ze všech států, v nichž se usadili[1].

Smithův nástupce Brigham Young proto mormonskou komunitu po vzoru biblického exodu vyvedl roku 1847 do zaslíbené země, patřící tehdy Mexiku, kde mormoni založili Salt Lake City. Město se brzy po válce s Mexikem dostalo pod vládu Spojených států. Polygamní manželství mormoni praktikovali do roku 1890, byla důvodem nátlaku federálních úřadů a často byla zdrojem zášti a konfliktů. Od 40. let 19. století konají mormoni misijní práci mimo USA, díky tomu se počet mormonu ve světě odhaduje na 14 milionů, přičemž 5,5 milionů je v samotných USA[2].

Historie v českých zemích

V českých zemích působila CJKSPD již před Druhou světovou válkou, její činnost byla zakázána za neměcké okupace a v době komunistického režimu. Po roce 1989 svou činnost obnovila, při sčítání lidu v roce 2011 se k ní hlásilo 962 osob[2].

Učení

Učení církve vychází z předpokladu, že žádná existující církev nemá plnost pravdy a není církví, kterou založil Kristus , když žil na Zemi. Pravá Kristova církev byla obnovena Josephem Smithem a není odvozena od evropských církví.

Zákon trvalého pokroku - nutné je neustálé zdokonalování, i Bůh byl nejprve pouhým člověkem, ale zdokonalením dosáhl oslavení. Každý člověk tak může očekávat, pokud vytrvá ve snaze se zdokonalit, že dosáhne možnosti žít na věčnosti s Nebeským otcem. V osobním pokroku je důležitá církev, která pomáhá členúm na správné cestě podle Božích zákonů.

Hlavní autoritou nejou pouze písma - Bible a Kniha Mormon, ale živá autorita - žijíí prorok, za něhož je považován aktuální prezident církve[2].

Mezi symboliku církve patří sochy anděla Moroni, troubícího na trubku, který nahrazuje kříž mučedníků, obecně však církev zvláštní symboly nemá, sází na estetiku pseudorealizmu [1].

Odkazy

Reference

  1. a b c PUTNA, Martin C. Obrazy z kulturních dějin americké religiozity. Praha: Vyšehrad, 2010. S. 173-184. 
  2. a b c FILIPI, Pavel. Křesťanstvo. Historie, statistika, charakteristika křesťanských církví. Brno: CDK, 2012. S. 183-4. 

Související články