Přeskočit na obsah

Solférino (stanice metra v Paříži)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Solférino
Keramická výzdoba nástupiště
Keramická výzdoba nástupiště
StátFrancie
Město7. obvod
Vznik5. listopadu 1910
Linky12
Technické informace
Počet nástupišť2
Externí odkazy
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Solférino je nepřestupní stanice pařížského metra na lince 12 v 7. obvodu v Paříži. Nachází se na křižovatce ulic Boulevard Saint-Germain, pod kterým vede linka metra, a Rue de Solférino.

Stanice byla otevřena 5. listopadu 1910 jako součást prvního úseku linky A, kterou provozovala společnost Compagnie Nord-Sud, a která vedla od Porte de Versailles do Notre-Dame-de-Lorette. Z této doby pochází původní výzdoba. Stanice Solférino je jednou z mála, kde se dochoval charakteristický styl společnosti Nord-Sud. Po jejím sloučení se společností Compagnie du Métropolitain de Paris obdržela linka v roce 1930 číslo 12.

Jméno stanice je odvozeno od názvu ulice Rue de Solférino, která byla pojmenována podle bitvy u Solferina z roku 1859, ve které francouzská vojska porazila Rakousko. Na informačních tabulích je oficiální název stanice doplněn ještě podnázvem psaným malým písmem: Musée d'Orsay podle nedalekého významného muzea.

Zajímavosti v okolí

[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Solférino (métro de Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]
← směr Mairie d'Aubervilliers Metro v PařížiLinka 12 směr Mairie d'Issy
Assemblée nationale Solférino Rue du Bac

Mairie d'AubervilliersAimé CésaireFront PopulairePorte de la ChapelleMarx DormoyMarcadet – PoissonniersJules JoffrinLamarck – CaulaincourtAbbessesPigalleSaint-GeorgesNotre-Dame-de-LoretteTrinité – d'Estienne d'OrvesSaint-LazareMadeleineConcordeAssemblée nationaleSolférinoRue du BacSèvres – BabyloneRennesNotre-Dame-des-ChampsMontparnasse – BienvenüeFalguièrePasteurVolontairesVaugirardConventionPorte de VersaillesCorentin CeltonMairie d'Issy