Sikyónská klenotnice (Olympia)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sikyónská klenotnice
Základní informace
Výstavba470 př. n. l.
Poloha
AdresaAncient Olympia Municipality, ŘeckoŘecko Řecko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Sikyónská klenotnice

Sikyónská klenotnice (řecky: θησαυρὸς τῶν Σικυωνίων, Thesaurus tōn Sikyōniōn) byl starobylý pokladní dům v řecké Olympii. Její ruiny se nacházejí v archeologické oblasti Olympie, Archaia Olympia. Je to nejzachovalejší z dvanácti klenotnic v Olympii. Má tvar dórského chrámu antentempel se základními rozměry 6,73 × 11,85 m na dvoustupňové základové desce. Jedinou výzdobou pravděpodobně byl vlys s triglyfy kolem dokola, červené a modré podpěry vlysu a palmety na antách i střešním okapu. Stavebním materiálem je jemnozrnný vápenec z oblasti Sikyon. Byl tam vytěžen i opracován a teprve potom dopraven do Olympie.[1] Rekonstrukci provedl Wilhelm Dörpfeld.

Byla Sikyóny postavena během archaického období kolem roku 550 před Kristem[2] nebo o něco později, pro dary věnované bohu Diovi ve svatyni Olympia. Podle Pausania 6, 19, 1 ji však zasvětil tyran Myron ze Sikyonu, již roku 648 před Kristem.

Pausanias píše:

Toto postavil Myron poté, co na 33. olympiádě, vyhrál závod vozů a v klenotnici nechal vyrobit dvě schránky, jednu dórskou a druhou z iontskou. Sám jsem viděl, že byly vyrobeny z bronzu. V Olympii jsou na menší schánce nápisy, které se týkají hmotnosti bronzu, že ho bylo 500 talentů, a co se týká svěcení, že to byl Myron a lid Sikyonů. (Přeložil historik Ernst Meyer).

Pausanias jmenuje ještě další zasvěcené dary, které se v jeho době v klenotnici nacházely.

V Sikyonské klenotnici byly uschovány tři disky, které užívali pětibojaři při hodu diskem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Schatzhaus der Sikyonier (Olympia) na německé Wikipedii a Sikyonilaisten aarrekammio (Olympia) na finské Wikipedii.

  1. Tempel-Anh. www.gottwein.de [online]. [cit. 2019-11-01]. Dostupné online. 
  2. Olympia, Treasury of the Sikyonians (1) (Building). www.perseus.tufts.edu [online]. [cit. 2019-10-31]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Wilhelm Dittenberger, Karl Purgold: Die Inschriften von Olympia (= Olympia. Die Ergebnisse der von dem Deutschen Reich veranstalteten Ausgrabung. Svazek 5). Asher, Berlin 1896, Sp. 663 f. Nr. 649 (Digitalisat).
  • Wilhelm Dörpfeld: Ueber das Schatzhaus der Sikyonier in Olympia. Ve: Mitteilungen des Deutschen Archäologischen Instituts, Abteilung Athen. Svazek 8, 1883, S. 67–70 (PDF).
  • Audrey Griffin: Sikyon. Clarendon Press, Oxford 1982, S. 101–106.
  • Klaus Herrmann: Die Schatzhäuser in Olympia. Ve: William D. E. Coulson, Helmut Kyrieleis (Vyd.): Proceedings of an International Symposium on the Olympic Games, 5–9 September 1988. Athény 1992, S. 25–32, zde S. 28.
  • Madeleine Mertens-Horn, Luisa Viola: Archaische Tondächer westgriechischer Typologie in Delphi und Olympia. V časopisu Hesperia. Svazek 59, 1990, S. 235–248, zde S. 247 f.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]