Schwules Museum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Schwules Museum
Vstup do muzea v ulici Mehringdamm
Vstup do muzea v ulici Mehringdamm
Údaje o muzeu
StátNěmeckoNěmecko Německo
MěstoBerlín
AdresaLützowstraße 73, 10785 Berlin
Založeno1985
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Schwules Museum (tj. Homosexuální muzeum) je muzeum v Berlíně, které se specializuje na aspekty homosexuality. Ve své stálé expozici dokumentuje dějiny homosexuality. Od května 2013 sídlí v ulici Lützowstraße č. 73 ve čtvrti Tiergarten.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Impulsem pro založení muzea se stala muzejní výstava v roce 1984, která představovala historii homosexuálů v Berlíně v období 18501950, a byla první takto rozsáhlou výstavou pro veřejnost. Po velkém úspěchu, který výstava měla, bylo založeno sdružení Verein der Freunde eines Schwulen Museums in Berlin (Spolek přátel homosexuálního muzea v Berlíně). Muzeum samotné bylo založeno 6. prosince 1985. Hlavním cílem muzea bylo pomocí výstav přibližovat veřejnosti rozmanitost života LGBT osob.

První výstava muzea se konala v září 1987 u příležitosti oslav 750. let Berlína s titulem 750 warme Berliner (750 teplých Berlíňanů) v prostorách Allgemeine Homosexuelle Arbeitsgemeinschaft (Všeobecné homosexuální pracovní společenství) na Friedrichstraße. O dva roky později muzeum přesídlilo na ulici Mehringdamm ve čtvrti Kreuzberg, kde sídlilo do března 2013. Dne 18. května téhož roku otevřelo nové sídlo v ulici Lützowstraße.[1]

Stálá expozice[editovat | editovat zdroj]

Od prosince 2004 probíhá stálá výstava po názvem Selbstbewusstsein und Beharrlichkeit. 200 Jahre schwule Geschichte (Sebevědomí a vytrvalost. 200 let homosexuálních dějin). Představuje strategie, možnosti a problémy homosexuálů, jak vedli obyčejný život, nacházeli stejně smýšlející a organizovali vlastní sítě v období 17901990. A rovněž společenské a právní podmínky, jako byl § 175 a s tím spojená omezení, pronásledování a trestání homosexuálů, jakož i úspěchy homosexuálního hnutí.

Dočasné výstavy[editovat | editovat zdroj]

Souběžně se stálou expozicí muzeum organizuje jednorázové výstavy, ve kterých osvětluje jednotlivá období nebo určitý historický vývoj, jako např. Goodbye to Berlin. 100 Jahre Schwulenbewegung (100 let homosexuálního hnutí) v roce 1997 nebo Verfolgung homosexueller Männer in Berlin 1933–45 (Pronásledování homosexuálních mužů v Berlíně 1933–45) o postavení homosexuálů v období nacismu.

Další výstavy přibližují uskupení nebo osobnosti jako Oscar Wilde, Marlene Dietrichová, Rainer Werner Fassbinder, Michel Foucault, Thomas Mann, Ludwig Wittgenstein nebo Pier Paolo Pasolini.

Archiv a knihovna muzea[editovat | editovat zdroj]

Součástí muzea je rovněž archiv, který uchovává, katalogizuje a průběžně doplňuje časopisy vydávané od roku 1986 v Německu, v Evropě i v mimoevropských zemích. Archiv tištěných materiálů obsahuje asi 3000 položek. Jedná se od jednotlivých tisků vydaných vlastním nákladem až po novinové články, které se týkají homosexuality. Další skupinou v archivu je sbírka fotografií, videí, filmů, plakátů, rukopisů, uměleckých děl i písemných pozůstalostí.

Knihovna zahrnuje zhruba 10 000 svazků k tématu homosexualita. Od roku 1987 muzeum vydává vlastní časopis o dějinách homosexuality Capri.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Schwules Museum na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]