Samuele Bacchiocchi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Samuele Bacchiocchi
Narození29. ledna 1938
Řím
Úmrtí20. prosince 2008 (ve věku 70 let)
Berrien Springs
Příčina úmrtírakovina jater
Alma materAndrews University
Povolánícírkevní historik, teolog, spisovatel a vysokoškolský učitel
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Samuele R. Bacchiocchi (29. ledna 193820. prosince 2008) byl spisovatel z řad církve Adventistů sedmého dne a teolog, nejvíce známý pro svá díla o roli Šabatu v křesťanství. Byl také znám jako odpůrce rockové hudby, nevázaného oblékání a alkoholu. Sám byl jedním z nejvíce známých adventistických autorů.

Život[editovat | editovat zdroj]

Získal bakalářský titul z teologie na adventistické Newbold College ve Spojeném království Velké Británie. Na něj pak navázal magisterským studiem historie a bakalářským postgraduálním studiem theologie na vlajkové lodi adventistů - Adrewsově univerzitě v Michiganu ve Spojených státech, jež ukončil v roce 1964.

V roce 1969 se vrátil do Říma, kde začal studovat na Řehořově papežské univerzitě. Zde získal v roce 1974 doktorát z církevní historie na téma odmítnutí Šabatu v rané křesťanské církvi. Studium zakončil s červeným diplomem (summa cum laude) a zlatou medailí papeže Pavla VI.

Bacchiocchi pak, od roku 1974 až do svého odchodu do důchodu v roce 2000, přednášel teologii a dějiny církve na fakultě náboženství na adventistické Adrewsově univerzitě.

Víra[editovat | editovat zdroj]

Bacchiocchi podporoval konzervativní styl života jehož součástí byla například úplná abstinence či vyhýbání se rockové muzice. Byl také uznávanou nežidovskou autoritou na Šabat, jenž se snažil prosazovat a udržovat.

Sám tisku předložil hypotézu navazující na tradiční prorocký odkaz Adventistů (díla E. G. Whiteové), kde staví papežství do role antikrista a s nímž spojuje také i Islám,[1] jenž označil jako „símě tvořící mnoho nenávisti“.[2]

Kontroverze[editovat | editovat zdroj]

Byla zde jistá polemika jež vznikla v roce 2000 kolem Bacchiocchiho tvrzení že nejen, že zakončil s červeným diplomem (summa cum laude) a zlatou medailí papeže Pavla VI., ale i oficiálním církevním schválením („Imprimatur") potvrzujícím soulad jeho doktorské práce s římskokatolickou věroukou.

Oficiální listina potvrdila, že se Bacchiocchi nepyšní tímto oprávněním.[3]

V roce 2007 se obě strany shodly, že obdržel červený diplom (summa cum laude) a zlatou medailí papeže Pavla VI., ale to jen při udělení malého doktorátu a pouze vyznamenání (magna cum laude) při ukončení Doktorského studijního programu jako takového. Bacchiocchi se zde bránil, že rozdíl mezi malým doktorátem (Licentia) a Doktorským programem je malý a pro většinu anglicky mluvících osob nepochopitelný.[4]

Nezískal tedy římskokatolickou doložku schválení a doporučení „Imprimatur“ církevní autority. Tedy potvrzení a doporučení, nezbytné pro teologické odborné publikace (překlady Bible, kancionály, modlitby, učebnice..).

Jezuitská konspirační teorie[editovat | editovat zdroj]

Malá menšina adventistů podezřívala Bacchiocchi kvůli jeho studiu na Řehořově papežské univerzitě, tvrdíc že byl jezuitským špehem Vatikánu.[5] Také antikatolický fundamentalistický aktivista Alberto Rivera[6] tvrdil, že schválení Bacchiocchi práce „From Sabbath to Sunday“ (Od Šabatu k neděli) bylo učiněno jako manévr k vítězství nad Adventisty, tak jako postuloval další manévry udělané vůči ostatním církvím.

Rivera sám byl křesťanským fundamentalistou jenž o sobě tvrdil, že býval jezuitským knězem, ačkoliv tento bod jako mnoho jeho dalších tvrzení bylo většinou následných autorů diskreditováno.

Publikační činnost[editovat | editovat zdroj]

  • From Sabbath to Sunday: A Historical Investigation of the Rise of Sunday Observance in Early Christianity
  • Divine Rest for Human Restlessness: A Theological Study of the Good News of the Sabbath for Today
  • The Sabbath in the New Testament: Answers to Questions
  • The Sabbath Under Crossfire: A Biblical analysis of Recent Sabbath/Sunday Developments

Bacchiocchiho knihy jsou z části (vybrané kapitoly) dostupné online na www - https://web.archive.org/web/20130530112938/http://www.biblicalperspectives.com/books/

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Samuele Bacchiocchi na anglické Wikipedii.

  1. Samuele Bacchiocchi, Ph. D. : Islam and The Papacy in Prophecy v Endtime Issues No. 86, dostupné online na www - http://www.biblicalperspectives.com/endtimeissues/eti_86.html Archivováno 22. 8. 2013 na Wayback Machine.
  2. Samuele Bacchiocchi, Ph. D. : Church Growth Experiments in Secular Australia v Endtime Issues No. 130, dostupné online na www - http://www.biblicalperspectives.com/endtimeissues/et_130.htm
  3. Dr. Barbara Bergami, asistentka rektora Řehořovy papežské univerzity : Dopis biskupu Jamesy A. Murrayovy do Římskokatolické diecéze Kalamazoo, publikovaný následně v Endtime Issues No. 159, dostupné online na www - http://www.biblicalperspectives.com//Gregoriana/ Archivováno 4. 3. 2012 na Wayback Machine.
  4. P. Gianfranco Ghirlanda, S.J., rektor Řehořovy papežské univerzity : Oficiální dopis Samuelu Bacchiocchimu ze dne 23. února 2007, publikovaný následně v Endtime Issues No. 167, dostupné online na www - http://www.biblicalperspectives.com/endtimeissues/et_167.htm
  5. Samuele Bacchiocchi, Ph. D. : Bacchiocchi Responds to False Allegations – Part 1 v Endtime Issues No. 201, dostupné online na www - http://www.biblicalperspectives.com/endtimeissues/et_201.htm
  6. Plným jménem Alberto Magno Romero Rivera, žijící v Oklahomě. Základní informace na www – http://en.wikipedia.org/wiki/Alberto_Rivera. Podle jeho představ stály jezuité za vznikem komunismu, nacismu, islámem, ekonomickou recesí, vraždou Abraháma Lincolna i Johna F. Kennedyho. Celkově viděl v Římské církvi obraz ženy ze Zjevení Janova 17:4-18 . Tedy „Babylón veliký, Matka všeho smilstva a všech ohavností na zemi“ v jehož čele stojí sám antikrist v podobě papežství. Tato děvka Babylónská pak stojí cele za bujením homosexuality a potratů. Samotní jezuité ač byli založeni sv. Ignácem z Loyoly až roku 1534, byli dle Rivery mozky stojícími i za inkvizičními procesy ve 13. století.