Saint-Malo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Saint-Malo
Celkový pohled na město
Celkový pohled na město
Saint-Malo – znak
znak
Saint-Malo – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška0–51 m n. m.
StátFrancieFrancie Francie
RegionBretaň
DepartementIlle-et-Vilaine
ArrondissementSaint-Malo
Kantonchef-lieu 2 kantonů
Saint-Malo
Saint-Malo
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha36,58 km²
Počet obyvatel47 323 (2021)[1]
Hustota zalidnění1 293,7 obyv./km²
Správa
StarostaClaude Renoult (od 2014)
Oficiální webwww.ville-saint-malo.fr
PSČ35400
INSEE35288
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Saint-Malo [sen malo], je francouzské přístavní město v zálivu Lamanšského průlivu mezi Bretaní a Normandií. Maximální rozdíl přílivu a odlivu je až 15 m kvůli nestálé pobřežní čáře.

Středisko cestovního ruchu, východně leží Le Mont-Saint-Michel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Místo se původně jmenovalo Áronův ostrov (Insula Aaronis), teprve ve 12.–13. století dnešním názvem. Oba pocházejí od pololegendárních britsko-keltských křesťanů, mnicha Árona z Alethu a Macloua z Alethu, který měl být prvním biskupem ve městě Alethu, pozdějším Saint-Servan, které je v těsném sousedství a dnes součástí Saint-Malo. V 11. století bylo sídlo biskupství přeneseno do Saint-Malo a jeho jméno pak nesla jedna z devíti bretaňských diecézí.

V době hugenotských válek v letech 15901594 existovala samozvaná Republika Saint-Malo na protest proti Jindřichu IV.

Saint-Malo se nejvíce proslavilo díky svým mořeplavcům. Jacques Cartier objevil v roce 1534 ústí řeky svatého Vavřince v Kanadě a prohlásil toto území za francouzské a založil tak Novou Francii. V 17. století bylo město největším přístavem ve Francii. Námořníci, korzáři, měli právo od krále napadat cizí lodě. René Duguay-Trouin v roce 1711 obsadil Rio de Janeiro, které patřilo Portugalcům. Díky námořním objevům a také pirátské činnosti bylo St-Malo v 16. až 19. století. velmi bohatým městem. V roce 1944 utrpělo velké škody při bombardování a následně bylo obnoveno.[2]

Město a památky[editovat | editovat zdroj]

Hlavním místem turistického zájmu v Saint-Malo je opevněné Staré Město, La Ville Intra-Muros. Staré Město leží na výběžku pevniny do oceánu a po celém obvodu ho obklopují mohutné hradby. Do města lze vstoupit pouze několika branami, jako Porte St-Vincent, Porte St-Thomas nebo Grande Porte z 15. století. Vnitřní část města tvoří dlážděné ulice s honosnými až šestipodlažními domy z 18. století. V ulicích jsou obchody, kavárny, rybí restaurace. V centru města leží katedrála St-Vincent původem z 12. století, v letech 1944–1972 byla restaurována. Ve východní části města, směrem k pevnině, leží hrad Chateau de St-Malo ze 14. až 15. století. Ve střední části zámku je mohutná věž z roku 1424, sídlí zde muzeum zaměřené na dějiny města a námořní výpravy.

V bezprostředním okolí Starého Města jsou dva menší ostrůvky, které je možné navštívit za odlivu. Na severním ostrově je tvrz Fort National z konce 17. století. Až do konce 18. století bylo Saint-Malo, resp. jeho historická část, ostrovem.[3]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Vývoj počtu obyvatel[editovat | editovat zdroj]

Počet obyvatel

Osobnosti města[editovat | editovat zdroj]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Populations légales 2021. 28. prosince 2023. Dostupné online.
  2. Francie. 1. české vydání Ikar, Praha, 1999. 672 s. S. 272. ISBN 80-7202-393-4.
  3. Francouzské Saint-Malo bojuje s klimatickými změnami. Moře se přibližuje stále blíž k hradbám. iROZHLAS [online]. Český rozhlas [cit. 2023-03-06]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]