São Luís

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
São Luís
Município de São Luís
São Luís – znak
znak
São Luís – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Časové pásmoUTC -3
StátBrazílieBrazílie Brazílie
Spolkový státMaranhão
São Luís
São Luís
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha834,78 km²[1]
Počet obyvatel1 064 197 (2014[2])
Hustota zalidnění1 274 obyv./km²
Světové dědictví UNESCO
Název lokalityhistorické centrum São Luís
Typkulturní dědictví
Kritériumiii, iv, v
Odkaz821 (anglicky)
Zařazení1997 (21. zasedání)
Správa
Vznik1612
ZakladatelFrancouzi
Oficiální webwww.saoluis.ma.leg.br
PSČ65000 až 65109
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

São Luís je brazilské město ve státě Maranhão, ve kterém žije více než 1 milion obyvatel. Rozkládá se na ostrově Upaon-Açu na severovýchodě Brazílie. Město vzniklo v roce 1612, kdy se tu usadilo 500 francouzských kolonistů,[3] kteří byli následně vytlačeni Portugalci. V blízkosti města se nachází námořní přístav Porto do Itaqui, který patří ke strategicky významným a rušným přístavům brazilského zahraničního obchodu. Z města vedou železniční tratě do sousedních států Pará, Tocantins a Piauí, které jsou využívány mimo jiné pro export zemědělských a těžařských výrobků z vnitrozemí do zdejšího přístavu a dále do zahraničí. Vzhledem ke strategické poloze města (blíže k USA a Evropě) zde sídlí mnoho průmyslových korporací a společností. Město má letecké spojení s většinou velkých brazilských měst, taktéž odtud létají spoje do 150 km vzdáleného národního parku Lençóis Maranhenses, pro který je São Luís výchozím místem.

Centrum města[editovat | editovat zdroj]

Centrum města si zachovalo svůj historický charakter, pro nějž je typická portugalská architektura, která se musela přizpůsobit zdejšímu horkému a vlhkému podnebí. Kamenné zdi bytových domů jsou často obloženy keramickými kachličkami azulejos, které slouží jako izolace i jako dekorace. Mezi významné stavby patří např. zdejší biskupský palác a katedrála, paláce Dos Leões a La Ravardière nebo divadlo Arthur Azevedo. Historický střed města o rozloze 220 ha byl roku 1997 zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Área Territorial Brasileira - Consulta por Município [online]. Instituto Brasileiro do Geografia e Estatística [cit. 2015-09-10]. Dostupné online. (portugalsky) 
  2. ESTIMATIVAS DA POPULAÇÃO RESIDENTE NO BRASIL E UNIDADES DA FEDERAÇÃO COM DATA DE REFERÊNCIA EM 1º DE JULHO DE 2015 [online]. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística [cit. 2015-09-01]. Dostupné online. (portugalsky) 
  3. MARLEY, David. Wars of the Americas: a chronology of armed conflict in the New World, 1492 to the present. 1998. vyd. [s.l.]: ABC-CLIO Dostupné online. ISBN 0-87436-837-5. S. 101. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]