Rue Chanoinesse

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rue Chanoinesse
Umístění
StátFrancieFrancie Francie
MěstoPaříž
Obvod4. obvod
ČtvrťNotre-Dame
Poloha
Začíná naRue du Cloître-Notre-Dame
48°51′11″ s. š., 2°21′4″ v. d.
Končí naRue d'Arcole
48°51′16″ s. š., 2°21′0″ v. d.
Historie
Denominace1874
Pojmenováno pokanovník
Starší názvyRue des Marmousets
Další údaje
Typulice
Délka190 m
Šířka10 m
PSČ75004
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rue Chanoinesse je ulice v Paříži na ostrově Cité ve 4. obvodu. Ulice byla pojmenována „kanonická“ podle kanovníků při katedrále Notre-Dame, kteří v ulici bydleli. Jeden z kanonických domů postavených v roce 1512 má dnes č. 24.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Ulice vede od Rue du Cloître-Notre-Dame k Rue d'Arcole.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ulice pochází již z karolínské éry. Ve středověku byl přístup do čtvrti kolem katedrály Notre-Dame kontrolován čtyřmi branami, které byly na noc uzavírány, a přístup byl zakázán osobám mimo společenství kanovníků a zejména ženám. Tato kanonická čtvrť byla osvobozena od daní výnosem Karla Velikého. V 15. století si kanonické domy pronajímala šlechta, která tak využívala výhodami imunity vůči královské spravedlnosti krále a osvobození od daně.

Ulice mezi Rue de la Colombe a Rue d'Arcole se nazývala Rue des Marmousets. Brána Marmouset existovala ještě v roce 1791, stála u rohu s Rue de la Colombe.

V 18. století byly objeveny náhrobníky pocházející pravděpodobně z bývalých kostelů. Tyto kameny byly využity k vydláždění nádvoří u domu č. 26. Tento dům obsahuje také část lodi z bývalé kaple svatého Aignana. Na konci 19. století byly v ulici objeveny pozůstatky městských hradeb města Lutetie.

Věž vysoká asi patnáct metrů, nazývaná „Dagobertova věž“, která stála v prostoru domu č. 20, sloužila jako maják bývalého přístavu Saint-Landry. Byla zbořena v roce 1909.

Významné stavby[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rue Chanoinesse na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]