Rudolf Veverka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rudolf Veverka
Narození3. dubna 1922
Jihlava, ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí28. července 1973 (ve věku 51 let)
Praha, ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Národnostčeská
VzděláníUměleckoprůmyslová škola v Praze
Povolánímalíř
RodičeRudolf Veverka
PříbuzníRudolf Veverka, JUDr. (otec, advokát, sociálně-demokratický politik, 1. český starosta Jihlavy),

Rudolf Veverka (syn),
Hana Rousová (dcera, historička umění, kurátorka Galerie hlavního města Prahy a Sbírky moderního a současného umění Národní galerie Praha),
Vilém Veverka (vnuk, světově uznávaný český hobojista, fotograf),

Anna Veverková (vnučka, uznávaná houslistka)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Rudolf Veverka (3. duben 1922 Jihlava28. července 1973 Praha ) byl český malíř. Narodil se v rodině advokáta a sociálního demokrata JUDr. Rudolfa Veverky, který byl v letech 19251933 v Jihlavě prvním českým starostou.

Malování se Rudolf Veverka věnoval během studií v Praze až do počátku 50. let. V následném období se k malování vrátil ještě krátce kolem roku 1960 a poté až na konci 60. a počátku 70. let, krátce před svým předčasným úmrtím v 51 letech.

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Po absolvování gymnázia odešel do Prahy, kde v letech 19411943 studoval na Uměleckoprůmyslové škole. Jeho školní práce se ale nezachovaly.

Rudolf Veverka byl mimořádně intelektuálně disponovaný. Celý život se intenzivně sebevzdělával v různých oborech, zejména v těch, které mu přinášely podněty pro rozvoj vlastní osobnosti.

Zájem o umění[editovat | editovat zdroj]

Zajímal se o výtvarné umění, literaturu i hudbu. Aktivně hrál na violoncello a harmonium. Svým dětem napsal několik pohádek. Zachované fragmenty těchto textů mají s jeho obrazy společnou imaginaci a poetiku. Obě tyto složky tvořily silný a zároveň zcela soukromý základ jeho tehdejší tvorby.

Zájem Rudolfa Veverky o výtvarné umění se nikdy neomezoval pouze na umění současné. Zvlášť ve čtyřicátých letech si on i řada jeho generačních vrstevníků pod dojmem vlastních dramatických zážitků, nebo dojmů z prostředí, v němž byli nuceni žít, kladli existenciální otázky, které obvykle na tak mladé lidi nedoléhají. Veverkova manželka Hana byla navíc po matce ze židovské rodiny. Existenciální úzkost v takových podmínkách vedla k jeho zesílené víře ve smysl empatie. Snaha vyrovnat se s těmito skutečnostmi jej i mnohé další přiváděla k základním modelům křesťanské civilizace.

Přes tyto obtíže Veverka intenzivně sledoval surrealismus, vlastnil tiskem vydané přednášky André Bretona, Freudovy spisy, díky časopisům jako byl Caiher d´Art znal i tvorbu dalších avantgardních umělců, zvláště pak Picassa.

Zájem o umění však nikdy neovlivňoval jeho tvorbu přímo, ale mnohem spíš se stával podnětem k dalším osobním průzkumům. Podobně jako surrealisté ho lákaly i vstupy do patologicky deformovaného vnímání. Pod dojmem studia slavné Prinzhornovy práce o schizofrenii jako separaci intelektuálních a emočních funkcí, se spolu s dalšími mladými umělci přihlásil profesoru Svetozáru Nevolemu coby frekventant pokusů s LSD. Halucinační zážitky při použití LSD, zvláště pak dosud nepoznané barevné a sluchové vize, zúročil potom v některých svých obrazech například v expresivní deformaci figur či dramatické hře rukou, ale i v jejich až manýristické barevnosti.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

První, poměrně ucelený soubor, tvoří až obrazy s biblickou tematikou z let 19451953. Svá ranější díla Rudolf Veverka na konci 40. let spálil.

Konkrétně v letech 19451948 technikou olejomalby vytvořil Rudolf Veverka díla jako:

  • Raněný, 1945,
  • Žena ošetřující raněného, 1946,
  • Snímání z kříže, 1946,
  • Modrá žena v křesle, neboli Archanděl, 1947,
  • dvě verze Piety a
  • některé variace námětu Oplakávání Krista.

Pro Veverkova díla z tohoto období je typický – podobně jako u mnohých dalších mladých umělců v Čechách i jinde v Evropě – návrat ke křesťanské ikonografii, zvláště pak k tématu Ukřižování a spolu s ním ke spontánní, programově neestetizované expresi.

Rudolf Veverka vnímal Ukřižování Krista a biblické příběhy vůbec, jako velkou metaforu lidského utrpení a oběti, jako memento smyslu života i smrti. Pro svou tvorbu na tato témata našel předobraz v pozdně gotickém Isenheimském oltáři Matthiase Grünewalda, zejména v jeho známém Malém ukřižování. Výrazně odlišně pojatým dílem je potom Svatý Jan Evangelista z konce 40. let, agresivními rudými, černými a šedými tóny spolu s dynamickým tvaroslovím evokující jeho zjevení apokalypsy.

Řadu dalších Veverkových děl známe pouze ze soukromých černobílých fotografií.

Malování se věnoval do počátku padesátých let a po krátké pomlce kolem roku 1960 se k němu vrátil v závěru svého života, v období opětovného útlaku koncem 60. a počátkem 70. let, kdy se tématem jeho spíš fantazijních kompozic znovu staly pasáže z Bible, tentokrát typu Přechod přes poušť (1971) a Zápas (1972).

Svoji tvorbu Veverka nikdy nevystavil, znala ji jen rodina a nejužší okruh přátel.

Posmrtné znovuobjevení[editovat | editovat zdroj]

Rané práce Rudolfa Veverky znovuobjevila pro dějiny českého umění výstava Konec avantgardy?, která se s velkým úspěchem konala v Galerii hlavního města Prahy v roce 2011. Autorkou její koncepce a stejně tak i stejnojmenné publikace, která k ní vyšla, byla se svým týmem Veverkova dcera Hana Rousová [1].

Tento projekt dal podnět k úvahám teoretika umění Josefa Vojvodíka o významu Veverkova díla v souvislostech českého i světového výtvarného umění, které vyšly pod názvem Patos v českém umění, poezii a umělecko-estetickém myšlení (2014) [2]. Tvorbě Rudolfa Veverky věnoval Vojvodík v knize rozsáhlou kapitolu.

Malířskou tvorbu Rudolfa Veverky lze s časovým odstupem hodnotit jako originální vklad do dějin českého moderního umění.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HANA ROUSOVÁ [AND OTHERS]. Konec avantgardy? : od mnichovské dohody ke komunistickému převratu. Vyd. 1. vyd. V Řevnicích: Arbor vitae 337, [10] pages s. Dostupné online. ISBN 978-80-87164-64-8, ISBN 80-87164-64-4. OCLC 761468831 
  2. VOJVODÍK, Josef. Patos v českém umění, poezii a umělecko-estetickém myšlení čtyřicátých let 20. století. Vydání první. vyd. Praha: [s.n.] 371 pages, 40 pages of plates s. Dostupné online. ISBN 978-80-257-1115-6, ISBN 80-257-1115-3. OCLC 898329943 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]