Rudolf Burkhardt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
RNDr. Rudolf Burkhardt
Narození21. března 1925
Brno
Úmrtí17. května 1975 (ve věku 50 let)
Místo pohřbeníÚstřední hřbitov v Brně
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Pamětní deska umístěná v jeskyni Býčí skála připomínající Rudolfa Burkhardta a Antonína Sobola jako ty, kteří se zasloužili o výzkum střední části Moravského krasu

Rudolf Burkhardt (21. března 1925, Brno17. května 1975[1]) byl český speleolog, geolog, petrograf, hydrogeolog, metodik a v letech 1968-1975 přednosta oddělení pro výzkum krasu Moravského muzea v Brně.

Život[editovat | editovat zdroj]

Rudolf se narodil do rodiny dělníků, v době první republiky byl jeho otec několik let bez zaměstnání. Rodina byla nucena žít v brněnské kolonii Písečník. Ve školních letech navštěvoval reálné gymnázium, které však nedokončil. V roce 1940 musel v kvartě studia zanechat, poté byl nucen přejít na dvouletou obchodní školu. Od prosince 1942 nastoupil jako úředník ve firmě Foit a Paiker v Brně.

U této firmy zůstal do roku 1948. Poté nastoupil v Čs. stavebních závodech jako referent. Roku 1952 absolvoval kurz naftové geologie, díky čemuž mohl nastoupit do nového zaměstnání v Ústavu pro naftový výzkum. V roce 1960 dálkově odmaturoval na střední škole, o šest let později také dálkově ukončil promocí studium na Univerzitě J. E. Purkyně v oboru geologie. Roku 1969 mu byl udělen doktorát přírodních věd.

1. srpna 1968 nastoupil jako přednosta oddělení pro výzkum krasu Moravského muzea.

Další práce[editovat | editovat zdroj]

Rudolf Burkhardt má na svém kontě přes 220 publikovaných prací a článků, a několik rozpracovaných děl.[2] Výzkumné práce započal již ve svých 16 letech jako amatér. Velkou pozornost věnoval především střední části Moravského krasu, ve kterých společně s kolegy nalezli mnoho nových jeskynních prostorů. V roce 1945 stál při založení Českého speleologického klubu pro zemi Moravskoslezskou v Brně[3], také byl členem Speleologického klubu pro znovuzpřístupnění jeskyně Nová Býčí skála.

Také byl nápomocný při zakládání speleologických kroužků v Adamově při Adamovských strojírnách a Blansku při ČKD Blansko.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. GROLICH, Vratislav. Za RNDr. Rudolfem Burkhardtem. Sborník Okresního vlastivědného muzea v Blansku. 1977, čís. VI-VII, s. 187. 
  2. GROLICH, Vratislav. Za RNDr. Rudolfem Burkhardtem. Sborník Okresního vlastivědného muzea v Blansku. 1977, čís. VI-VII, s. 188. 
  3. DVOŘÁK, Zdeněk. Český speleoalpinismus (1723 – 2000). Brno: [s.n.], 2008. 74 s. Kapitola Nové organizace v českých zemích, s. 25. ((česky)) Bakalářská práce. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]