Rozhledna Kunovická hůrka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rozhledna Kunovická hůrka
Základní informace
Konstrukcedřevěná příhradová rozhledna
Rok vzniku2010
StátČeskoČesko Česko
pohoříHostýnsko-vsetínská hornatina
obecKunovice
KrajZlínský kraj
OkresVsetín
Souřadnice
Map
Technické informace
Výška stavby7 m
Počet schodů14
Počet výtahů0
Počet vyhlídkových
plošin
1
Stavceloročně volně přístupná
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rozhledna Kunovická hůrka se nachází poblíž vrcholu kopce Kunovická hůrka nad vesnicí Rajnochovice v katastru obce Kunovice v okrese Vsetín v Hostýnských vrších (části pohoří Hostýnsko-vsetínská hornatina) ve Zlínském kraji. Rozhledna je celoročně volně přístupná.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Dřevěná rozhledna jednoduché příhradové konstrukce je situována přibližně 62 m od vrcholu kopce Kunovická hůrka (589 m n. m.).[1] Rozhledna je zastřešená a na vyhlídkovou plošinu vede vnější dřevěné schodiště se zábradlím a čtrnácti schody. Rozhledna má výšku 7 m a vyhlídková plošina se nachází ve výšce 4 m. Byla postavena v roce 2010 a oficiálně zpřístupněna 3. října 2010. Nejlepší přístup k rozhledně je z Rajnochovic po napojení na okružní trasu naučné stezky profesora Rudolfa Haši, jež začíná i končí v Kunovicích. Samotná rozhledna je také 8. zastavením zmíněné naučné stezky a je zde umístěn informační panel zaměřený na místní vzácné ptactvo a popis výhledů z rozhledny. Výhled z rozhledny pokrývá části Hostýnsko-vsetínské hornatiny, Podbeskydské pahorkatiny, Oderských vrchů, Moravskoslezských beskyd a oblast Poodří.[2][3][4][5]

Rozhledna původně stála na jiném místě a kvůli ztrátě výhledů, z důvodů růstu okolního lesního porostu, byla v roce 2016 přestěhována na současné místo a částečně renovována.[2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Základní mapa ČR 1 : 50 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2021-11-14]. Dostupné online. 
  2. a b Vyhlídková věž Kunovická hůrka u Kunovic. rozhledny.webzdarma.cz [online]. [cit. 2021-11-14]. Dostupné online. 
  3. Rozhledna Kunovická hůrka | Rozhledny v ČR. www.rozhlednovymrajem.cz [online]. 2012-06-17 [cit. 2021-11-14]. Dostupné online. 
  4. Trasa výletu na rozhlednu Kunovická hůrka v Hostýnských vrších | Natreku.cz. www.natreku.cz [online]. [cit. 2021-11-14]. Dostupné online. 
  5. Rozhledna Kunovická hůrka: Turistika: Obec Kunovice. www.obec-kunovice.cz [online]. [cit. 2021-11-14]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]