Rosička (rozhledna)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rosička
Rozhledna Rosička z 18.6.2016
Rozhledna Rosička z 18.6.2016
Základní informace
Konstrukceocelová
Kóta paty644 m n. m.
Rok vzniku2001
StátČeskoČesko Česko
KrajKraj Vysočina
OkresOkres Žďár nad Sázavou
Souřadnice
Map
Technické informace
Výška stavby42 m
Počet schodů140
Stavpřístupná
Poznámka
turistická známka č. 1117
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rozhledna Rosička se nachází na stejnojmenném vrchu, kóta 644 m n. m., jihozápadně od obce Sázava, na jejímž katastrálním území leží. Kóta geomorfologicky náleží Křižanovské vrchovině.

Historie rozhledny[editovat | editovat zdroj]

Rozhledna není první stavbou, využívající tento vrchol. V roce 1930 zde byl umístěn letecký maják (označený jako č. 7 na trati začínající v Praze-Kbelích) sloužící k navigaci nočních letů Praha – Bratislava [1], který byl zbourán za 2. světové války. Později ho vystřídal triangulační bod opatřený dřevěnou věží. V 90. letech byly v souvislosti s rozvojem mobilní telefonie učiněny pokusy vybudovat rozhlednu, která by byla zároveň vysílačem pro digitální telefon. Rozhledna s vysílačem operátora Český Mobil byla nakonec vybudována v roce 2001 (červen-červenec) podle rozhledny z Babylonu u Kozárova. Slavnostní otevření bylo 12. srpna 2001. Celková výška ocelové věže je 42 metrů. Spodní část tvoří dva dvanáctimetrové díly o průměru 2 m, vyhlídková plošina je ve výšce 24 m, vede na ní 140 schodů po točitém schodišti po obvodu stožáru. Další část slouží mobilnímu operátorovi.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Autem lze zajet k parkovišti na okraji lesíka pod rozhlednou, odbočka vlevo ze silnice NížkovRosička. Nejbližší železniční stanice je Sázava u Žďáru, kde zastavují osobní vlaky Havlíčkův Brod - Žďár nad Sázavou. Rozhledna je přístupná celoročně, v letním období je vstup zpoplatněn.

Výhled[editovat | editovat zdroj]

Výhled na Zelenou Horu a Žďár nad Sázavou

Kruhový výhled se otvírá na Posázaví, Českomoravskou vrchovinuKřižanovská vrchovina s nejvyšším bodem Harusův kopec, Žďárské vrchy, Železné hory či Jihlavské vrchy s vrchem Javořice, Matějovský rybník, Žďár nad Sázavou s kostelem sv. Jana Nepomuckého.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CVRKAL, Milan; SVITÁK, Pavel. Řízení letového provozu, část 6. Letectví a kosmonautika. 2003, roč. 79, čís. 6, s. 41–43. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]