Rýnský spolek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Konfederované státy rýnské
Rheinbund (de)
États confédérés du Rhin (fr)
 Svatá říše římská
 Německé království
18061813 Německý spolek 
Státní znak
znak
Geografie
Mapa
Rýnský spolek v roce 1812
Rozloha
325 752 km²
Obyvatelstvo
Počet obyvatel
14 608 877
Státní útvar
konfederace klientských států Francie
Státní útvary a území
Předcházející
Svatá říše římská Svatá říše římská
Německé království Německé království
Následující
Německý spolek Německý spolek

Rýnský spolek (německy Rheinbund), oficiální název však byl Konfederované státy rýnské z doslovné francouzštiny (francouzsky États confédérés du Rhin, běžně také francouzsky Confédération du Rhin), vznikl v západní části bývalé Svaté říše římské, která zanikla po 844 letech v roce 1806.

Rozpad říše a vytvoření Rýnského spolku bylo zaviněno porážkou říšských vojsk Napoleonem v prosinci roku 1805 v bitvě u Slavkova nazývanou také bitvou tří císařů. Po této bitvě byl uzavřen bratislavský mír, kde se právě František II. zřekl titulu římského císaře a ponechal si pouze titul rakouského císaře (stal se tedy Františkem I.). V říjnu 1806 po francouzském pokoření Pruska přistoupily do Rýnského spolku i státy středního a severního Německa. Do roku 1808 přistoupilo k Rýnskému spolku dalších dvacet států a státečků a dosáhl svého největšího rozmachu.

Pouze státy Rakousko, Prusko, knížectví Holštýnsko náležející k Dánsku a švédské Pomořansko zůstaly mimo spolek. Knížectví Erfurt bylo anektováno přímo Francií a tvořilo tak francouzskou enklávu uvnitř Německa.

V roce 1810 byla velká část severozápadního Německa s územím mezi řekami Emže, Vezera a Labe přičleněna k Francii, kvůli utužení kontinentální blokády. K rýnskému spolku náleželo skrz personální unii se Saskem také Varšavské velkoknížectví. Celkem zahrnoval spolek 325 752 čtverečních kilometrů s 14 608 877 obyvateli.

Rýnský spolek zanikl po porážce francouzských jednotek na podzim roku 1813, kdy se většina jeho členů pod tlakem spojeneckého postupu na západ přidala na stranu spojenců, nebo byla vojensky okupována spojeneckými vojsky.

Rýnský spolek byl roku 1815 po vídeňském kongresu nahrazen Německým spolkem.

Členské státy[editovat | editovat zdroj]

Mapa rýnského spolku se státy které ho tvořily

Království[editovat | editovat zdroj]

Velkovévodství[editovat | editovat zdroj]

Vévodství[editovat | editovat zdroj]

Knížectví[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]