Oldenburské vévodství

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oldenburské vévodství
Herzogtum Oldenburg (de)
 Oldenburské hrabství 17741810 První Francouzské císařství 
Oldenburské velkovévodství 
Vlajka státu
vlajka
Státní znak
znak
Hymna Heil dir, O Oldenburg
Geografie
Mapa
Poloha Oldenburského vévodství v rámci SŘŘ
Obyvatelstvo
Národnostní složení
Státní útvar
Svatá říše římskáSvatá říše římská Svatá říše římská
Vznik
1774Oldenburské hrabství povýšeno na vévodství
Zánik
1810 – obsazení Francií
Státní útvary a území
Předcházející
Oldenburské hrabství Oldenburské hrabství
Následující
První Francouzské císařství První Francouzské císařství
Oldenburské velkovévodství Oldenburské velkovévodství

Oldenburské vévodství (německy Herzogtum Oldenburg) byl raně novověký stát v rámci Svaté říše římské. Vévodství vzniklo v roce 1774 povýšením z původního hrabství. V roce 1810 bylo obsazeno napoleonskými vojsky a připojeno k Francouzskému císařství.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1774 připadlo území Oldenburska (na severozápadě dnešního Německa) vedlejší větvi Holstein-Gottorp-Oldenburg a v roce 1777 bylo Oldenburské hrabství povýšeno na vévodství, jehož panovníkem se stal Fridrich August I. Oldenburský z dynastie Holstein-Gottorp-Oldenburg, tj. vedlejší větve dynastie Oldenburků, jenž dostala své jméno právě od Oldenburského hrabství. V roce 1785 se stal regentem za chorobymyslného vévodu Viléma jeho bratranec Petr Bedřich Ludvík Oldenburský a v roce 1803 bylo k Oldenburskému vévodství připojeno území bývalého biskupství Lübeck a část biskupství Münster. Za napoleonských válek obsadili celé Oldenbursko Francouzi, kteří jej proměnili ve 2 departementy, ale v roce 1813 převzal opět vládu domácí panovnický rod Oldenburků; za choromyslného vévodu Petra Fridricha Viléma vládl jako regent opět jeho bratranec Petr Bedřich, který se stal v roce 1823 sám vévodou a je přímým předkem všech po něm následujících panovníků Oldenburska.

Po skončení napoleonských válek bylo Oldenbursko na vídeňském kongresu (1815) spolu s oběma svými exklávami – knížectvím Birkenfeld a bývalým biskupstvím Lübeck – znovu obnoveno, povýšeno na velkovévodství a vstoupilo do Německého spolku.

Seznam oldenburských vévodů[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]