Řezenské knížectví

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řezenské knížectví
Fürstentum Regensburg
18031810 Bavorské království 
Vlajka státu
vlajka
Státní znak
znak
Geografie
Mapa
Mapa z roku 1807 znázorňující Řezenské knížectví obklopené Bavorskem
Obyvatelstvo
Státní útvar
Svatá říše římskáSvatá říše římská Svatá říše římská
Rýnský spolekRýnský spolek Rýnský spolek
Vznik
Zánik
6. ledna 1810 – postoupeno Bavorsku
Státní útvary a území
Předcházející
Říšské město Řezno Říšské město Řezno
Řezenské knížecí biskupství Řezenské knížecí biskupství
opatství sv. Jimrama opatství sv. Jimrama
Niedermünsterské opatství Niedermünsterské opatství
Obermünsterské opatství Obermünsterské opatství
Následující
Bavorské království Bavorské království

Řezenské knížectví (německy Fürstentum Regensburg) byl církevní stát ve Svaté říši římské. Knížectví bylo vytvořeno v roce 1803; bylo součástí říše do jejího zániku v roce 1806 a do roku 1810 patřilo k Rýnskému spolku. Jeho hlavním městem bylo Řezno.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Knížectví bylo původně vytvořeno jako církevní kurfiřtství pro arcibiskupa Karla Theodora von Dalberga, kurfiřta a říšského kancléře a také bývalého arcibiskupa z Mohuče, kvůli anexi Mohuče Francouzi po Lunévillském míru. Většinu nového knížectví tvořilo území bývalého Řezenského knížecího biskupství. Knížectví také zahrnovalo Donaustauf, Wörth a Hohenburg, bývalé svobodné město Řezno, klášter svatého Jimrama, a také opatství Obermünster a Niedermünster nacházející se v Řezně. Dalberg také získal nově vytvořené Aschaffenburské knížectví.

Dalberg už dříve obdržel hodnost kurfiřta v Mohuči, jeho nové knížectví tak bylo v němčině známé jako Kurfürstentum Regensburg (Řezenské kurfiřtství).

Kvůli nárokům Bavorska na Řezno byl Dalberg dosazen jako arcibiskup až 1. února 1805. Knížectví ztratilo svou hodnost kurfiřtství v roce 1806 zánikem Svaté říše římské a později tohoto roku se stává součástí Rýnského spolku. Napoleonův Code civil byl zaveden roku 1809.

Během války páté koalice bylo 20. dubna 1809 okupováno rakouskými vojsky; o tři dny později bylo napadeno a ostřelováno francouzskými vojsky. Podle Pařížské smlouvy Dalberg postoupil Řezno Bavorskému království, které jej formálně začlenilo 22. května 1810. Na oplátku dostal Dalberg Hanau a Fuldu, které spojil s Aschaffenburským knížectvím a tím vytvořil Frankfurtské velkovévodství. Ačkoli Dalberg přišel o Řezenské knížectví, titul řezenského arcibiskupa mu zůstal až do jeho smrti v roce 1817. Poté bylo arcibiskupství poníženo na mnichovsko-freisinskou sufragánní diecézi.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Principality of Regensburg na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Köbler, Gerhard (1988). Historisches Lexikon der deutschen Länder (v Němčině). Mnichov: Verlag C. H. Beck. p. 639. ISBN 3-406-33290-0.