Rákosovka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxRákosovka
popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádlipnicotvaré (Poales)
Čeleďlipnicovité (Poaceae)
Rodrákosovka (Hakonechloa)
Makino ex Honda
Binomické jméno
Hakonechloa macra
(Munro) Honda
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rákosovka (Hakonechloa) je rod z čeledi lipnicovité (Poaceae) původem z východní Asie, s jediným druhem Hakonechloa macra. Tato rostlina je endemická v Japonsku.[1][2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Rákosovka velká je drobná, většinou stínomilná, trsovitá tráva. Stonky kaskádovitě splývají v elegantním zaobleném tvaru fontány, který lehce připomíná rod dochan (Pennisetum), ale vlastní listy připomínají rod Chasmanthium. Výška rostliny činí 45 až 60 cm.

Listy jsou tenké, papírovité a připomínají mnoho forem bambusu. Jsou velmi pružné a vydávají rázný šustivý zvuk, když vane vítr, což jim přidává na atraktivitě. Listy vyrůstají na jemných a tenkých, drátovitých stoncích. Čepele listů jsou zelené, ale existuje mnoho barevných variant. Díky papírové textuře jsou listy chladné na dotek a jejich povrch je často mírně svraštělý nebo zvlněný.

Květy rozkvétají v létě z listových uzlin, které jsou poblíž konců stonků. Květy jsou jemně fialové, blednoucí do žlutohnědé a poté v průběhu několika týdnů opadávají.

Pěstování[editovat | editovat zdroj]

Rákosovka se pěstuje jako okrasná rostlina pro použití v zahradách, také jako rostlina v květináčích. Různé kultivary se pro své listy pěstují v zahradách v mírném podnebí. Druh[3] a jeho kultivary 'Alboaurea'[4] a 'Aureola'[5] získaly cenu Královské zahradnické společnosti Award of Garden Merit.[6]

Kultivary[editovat | editovat zdroj]

Kultivary Hakonechloa macra mohou být zelené, nebo výrazně panšované bílými, zelenými nebo žlutými proužky. Některé kultivary mají v chladnějším počasí tendenci zbarvovat se do oranžova nebo do červena. Kultivary často dorůstají do výrazně nižší výšky, částečně ale závisí na vlhkosti půdy, množství živin a délce vegetačního období. Rostlina je natolik odolná, aby přežila až v -28 °C. Dává přednost rovnoměrné vlhkosti vzduchu, ale snese i kratší suchá období a vyprahlé podnebí (se zavlažováním).

Množení[editovat | editovat zdroj]

Rákosovka velká se dá lehce množit dělením. Kořenový bal má hodně stonků vycházejících z hutného oddenkového shluku kořenů. Na oddenku jsou viditelné malé pupeny, které mohou připomínat trny. Jedná se o nové výhonky a opatrně je lze odstranit z kořenového shluku s malým segmentem oddenku, přičemž dbejte na to, aby zahrnoval spojené kořeny.

Při správné sadbě a péči, tráva zakoření a rozšíří se, poté vytvoří klonální selekci trávy. Zahradnické buněčné kultury mohou být také využívány množiteli s vhodným vybavením.

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Hakonechloa : Vyvozeno z japonštiny a řečtiny, což znamená „Tráva Hakone“. Své jméno dostal podle oblasti horkých pramenů Hakone nedaleko Mount Hakone vHonšú v Japonsku . Macra : Odvozeno z řečtiny, znamená 'velký', 'dlouhý', 'hluboký', 'vysoký' nebo 'daleký'. [7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hakonechloa na anglické Wikipedii.

  1. Makino, Tomitarô ex Honda, Masaji. 1930. Journal of the Faculty of Science: University of Tokyo, Section 3, Botany 3: 113
  2. Tropicos, Hakonechloa Makino ex Honda
  3. Hakonechloa macra | Japanese forest grass Grass Like/RHS Gardening. www.rhs.org.uk [online]. [cit. 2023-11-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Hakonechloa macra &s;Alboaurea&s; (v) | golden Japanese forest grass Grass Like/RHS Gardening. www.rhs.org.uk [online]. [cit. 2023-11-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Hakonechloa macra &s;Aureola&s; | golden hakonechloa Grass Like/RHS Gardening. www.rhs.org.uk [online]. [cit. 2023-11-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Dostupné online. 
  7. Gledhill, David (2008). "The Names of Plants". Cambridge University Press. ISBN 9780521866453 (hardback), ISBN 9780521685535 (paperback). pp 189, 246

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]