Prokop Kumpošt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
brig gen. Prokop Kumpošt
Narození18. července 1894
Hněvkovice
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí22. dubna 1959
Rataje nad Sázavou
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Příčina úmrtíinfarkt myokardu
Místo pohřbeníZbraslavice
Národnostčeská
Alma materVysoká škola válečná Bukurešť
Nábož. vyznáníŘímskokatolická církev
RodičeJosef Kumpošt
Příbuzníčtyři sourozenci
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Brig. gen. Prokop Kumpošt (18. července 1894 Hněvkovice22. dubna 1959 Rataje nad Sázavou) byl československý legionář, generál a důstojník československé armády v zahraničí během druhé světové války.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před první světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Prokop Kumpošt se narodil 18. července 1894 v Hněvkovicích na Havlíčkobrodsku v rodině učitele Josefa Kumpošta. Mezi lety 1909 a 1913 studoval na učitelském ústavu v Kutné Hoře, poté působil jako učitel.

První světová válka[editovat | editovat zdroj]

Dne 26. října 1914 nastoupil Prokop Kumpošt prezenční vojenskou službu v Kutné Hoře, v rámci které absolvoval školu pro důstojníky v záloze. Trpěl zdravotními problémy a proto byl na italskou frontu odeslán až k 1. květnu 1916. Zde působil jako velitel čety a byl postupně povyšován až do hodnosti kadeta aspiranta. Dne 24. května 1917 byl u vesnice Hudi Log těžce raněn do hlavy a padl do zajetí. Po vyléčení pobýval v zajateckých táborech. Do československých legií vstoupil 5. května 1918. Zařazen byl jako velitel čety 33. československého střeleckého pluku, v bojové činnosti byl ale silně limitován starým zraněním, kvůli kterému absolvoval tři reoperace. Od 1. října 1918 působil jako pobočník velitele československého depositu ve Folignu a to do 1. srpna 1919. Dosáhl hodnosti nadporučíka.

Mezi světovými válkami[editovat | editovat zdroj]

K 1. srpnu 1919 nastoupil Prokop Kumpošt službu u československé vojenské mise v Římě jako konceptní důstojník. Dne 20. srpna 1920 se vrátil do Prahy, aby po absolvování informačního kurzu u Ministerstva národní obrany nastoupil jako historicky první československý vojenský atašé v Rumunsku. Během své služby zde vystudoval Vysokou školu válečnou v Bukurešti. Zpět do Československa se vrátil v listopadu 1924, následně sloužil na velitelství 11. pěší divize v Košicích. Od června 1926 do září 1933 byl zařazen jako referent studijní skupiny 2. oddělení hlavního štábu v Praze. Absolvoval několik zdokonalovacích kurzů, v roce 1930 byl na zkušené u vyšších jednotek jugoslávské armády. Od září 1933 do září 1934 působil jako velitel praporu u pěšího pluku 29 v Jindřichově Hradci, poté opět u hlavního štábu v Praze a to do 30. dubna 1937. K tomuto datu se stal vojenským atašé ve Varšavě. Dosáhl hodnosti plukovníka.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Polsko[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci v březnu 1939 se Prokop Kumpošt odmítl vrátit do nově zřízeného Protektorátu Čechy a Morava a proto na něj 22. srpna 1939 vydal Lidový soud v Berlíně zatykač. Prokop Kumpošt se mezitím ve Varšavě zapojil do vyjednávání s polskou stranou o vzniku československých zahraničních jednotek na území Polska. Přes jeho osobu procházely veškeré protokoly československých dobrovolníků do těchto jednotek se hlásících. Spolupracoval s londýnským exilem jakož i vedením Obrany národa v Praze. Byl zapojen i do odbojové organizace Drak vzniklé v Polsku a provádějící sabotážní akce na území protektorátu. Po vypuknutí druhé světové války se po zjištění, že se situace pro Polsko nevyvíjí dobře, připojil se svými spolupracovníky k příslušníkům polského hlavního štábu a 17. září 1939 přešel do Rumunska.

Rumunsko[editovat | editovat zdroj]

V Rumunsku se stal Prokop Kumpošt zástupcem plk. Heliodora Píky, který zde působil jako nejvyšší představitel československého zahraničního odboje. Prováděli zpravodajskou činnost a pomáhali zajišťovat přesun proudu dobrovolníků prchajících z protektorátu k československé armádě v zahraničí. Politická situace v Rumunsku, která začínala mít proněmecký směr jim začala situaci komplikovat. Dne 11. října 1940 byl zatčeni příslušníky Železné gardy, ale na zásah Iona Antonesca byli propuštěni a 14. října zem opustili a to pouhý den před vstupem německé armády na území Rumunska.

Turecko[editovat | editovat zdroj]

Prokop Kumpošt společně Heliodorem Píkou a dalšími československými důstojníky pokračovali ve své činnosti v Turecku. Navázali zde spolupráci s britskou a sovětskou zpravodajskou službou, po Píkově odjezdu do Moskvy se Prokop Kumpošt stal náčelníkem československé vojenské mise v Istanbulu. V této funkci působil do 29. března 1942, kdy musel urychleně Turecko opustit kvůli zradě šifranta Vasila Roznijčuka, díky které byl dekonspirován.

Střední východ[editovat | editovat zdroj]

Po přesunu do Káhiry byl Prokop Kumpošt v dubnu 1942 ustanoven styčným důstojníkem u britského vrchního velitelství pro Střední východ. Dne 1. listopadu téhož roku byl přeřazen na post náčelníka štábu československé vojenské mise v Jeruzalémě, po její reorganizaci na Československý administrativní štáb pro Střední východ byl 1. prosince 1943 ustanoven jejím velitelem.

Závěr druhé světové války[editovat | editovat zdroj]

Ke 13. září 1944 byl Prokop Kumpošt povolán do Londýna, aby se zde stal přednostou I. odboru Ministerstva národní obrany. V březnu 1945 se přesunul do Košic a začal tuto funkci vykonávat na postupně osvobozovaných územích Československa. Do Prahy se vrátil 14. května téhož roku.

Po druhé světové válce[editovat | editovat zdroj]

Funkci přednosty I. odboru Ministerstva národní obrany vykonával Prokop Kumpošt až do 31. října 1946. K 1. červnu 1945 byl povýšen do hodnosti brigádního generála. Od 1. listopadu 1946 do 30. listopadu 1947 byl ustanoven velitelem 15. divize v Kolíně, poté do 15. března 1948 zatímním posádkovým velitelem Velké Prahy a poté předsedou odvolacího kárného výboru. K 1. srpnu 1949 byl komunistickou mocí přeložen do výslužby, následně nuceně vystěhován z Prahy do Ratají nad Sázavou a v roce 1950 degradován na vojína. Pracoval jako noční hlídač v Zásmukách, kam byl nucen z Ratají dojíždět. Zemřel náhle dne 22. dubna 1959 v budově pošty v Ratajích nad Sázavou na infarkt myokardu. Rehabilitován byl až po roce 1989 a v roce 1991 mu byla vrácena hodnost brigádního generála. Pohřben je ve Zbraslavicích.

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Vojenské osobnosti československého odboje 1939-1945.. Praha: Ministerstvo obrany ČR - AVIS, 2005. 350 s. Dostupné online. ISBN 80-7278-233-9. S. 164-165. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]