Povl Stegmann

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Povl Stegmann
Narození26. července 1888
Aarhus
Úmrtí30. listopadu 1944 (ve věku 56 let)
Aalborg
Příčina úmrtízastřelen během okupace
Místo pohřbeníAarhus
Povoláníarchitekt
Manžel(ka)Ellen Møller Skjødsholmová
Významná dílaAarhuská univerzita
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Povl Christian Stegmann (26. července 1888 Aarhus30. listopadu 1944 Aalborg) byl dánský architekt, který se proslavil účastí na vítězném projektu v architektonické soutěži na celý kampus Aarhuské univerzity ve spolupráci s Kayem Fiskerem a Christianem Frederikem Møllerem. Původní kampus univerzity je zařazen do tzv. dánského kulturního kánonu (v letech 2004–2007 bylo vybráno 108 největších a nejvýznamnějších děl dánského kulturního dědictví, z toho dvanáct z architektury). Byl zastřelen v roce 1944, během nacistické okupace Dánska.

Život a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Studia a mládí[editovat | editovat zdroj]

Povl Stegmann se narodil ve městě Aarhus, vyučil se zedníkem a poté nastoupil na Aarhuskou technickou školu, kde v roce 1908 složil maturitu. V letech 1909–1919 studoval architekturu na Dánské královské akademii výtvarných umění u Antona Rosena a Hacka Kampmanna. Mezi jeho spolužáky patřili Kay Fisker, Aage Rafn a Einer Dyggve, kteří se společně se Stegmannem podíleli na rozvoji stylu Skønvirke,[1] který je kombinací německého Jugendstilu, francouzské secese a dánského historicismu (v pozdějších letech se stal zastáncem funkcionalismu). Jeho prvním realizovaným dílem byl projekt dvoupatrové budovy venkovského domu v Kokkedalu (1918–1919). Během prvních let svého působení v Kodani pracoval v ateliéru Hacka Kampmanna.

Ateliér v Aarhusu[editovat | editovat zdroj]

Po působení v Kodani, na počátku 20. let dlouho cestoval (Itálie a východní země: navštívil mimo jiné Kolombo, Bangkok či Singapur), poté se usadil v rodném Aarhusu, kde si v roce 1924 otevřel vlastní ateliér a současně získal pedagogické místo na zdejší střední technické škole. Řadu studentů techniky inspiroval, aby pokračovali ve studiu architektury na Dánské královské akademii výtvarných umění v Kodani. Jeho soutěžní projekt na koncertní sál ve Vennelystparken byl považován za jednu z nejpozoruhodnějších interpretací neoklasicismu té doby, získal 1. cenu, ale k jeho zklamání stavební zakázku nedostal. Později však uspěl s několika menšími projekty a prvním významným úkolem byla výstavba bytových domů v Aarhusu, v ulici Stadion Allé (1930). Oženil se 17. listopadu 1933 s Ellen Møller Skjødsholmovou (1890–1972), dcerou redaktora a vydavatele.

Aarhuská univerzita[editovat | editovat zdroj]

O vznik univerzity usilovala místní samospráva i podnikatelé již od roku 1921. Důvodem byla nejen značná vzdálenost do Kodaně, ale též velký nárůst zájmu o studium po první světové válce, takže kapacity vysokých škol v hlavním městě nestačily. Aarhuská univerzita byla založena 11. září 1928 (původně s poněkud odlišným názvem) a zpočátku měla jen desítky studentů. Výuka probíhala v zapůjčených prostorách, takže potřeba výstavby vlastního kampusu byla naléhavá. Poté, co v roce 1929 obec darovala univerzitě poměrně rozsáhlé pozemky, byla v roce 1930 vypsána architektonická soutěž.[2]

Povl Stegmann, který na cestách po Evropě studoval současnou univerzitní architekturu a v roce 1931 navštívil Německo, se částečně inspiroval odborářskou vysokou školou ADBG (Allgemeinen Deutschen Gewerkschaftsbundes) v Bernau u Berlína, kterou navrhl švýcarský architekt Hannes Meyer, druhý ředitel Bauhausu.

Povl Stegmann společně se svým spolužákem z dob studií architektury v Kodani Kayem Fiskerem a mladším kolegou Christianem Frederikem Møllerem předložili ucelené řešení ve stylu dánského funkcionalismu. Celý areál byl rozdělen na několik menších částí, každá byla pečlivě přizpůsobena a začleněna do místní zvlněné krajiny za pomoci dalšího architekta, kterým byl krajinářský specialista Carl Theodor Sørensen. Jejich společný návrh získal v roce 1931 první cenu a brzy začala realizace, byť s menšími úpravami proti vítěznému projektu.

První budovy komplexu byly dokončeny v roce 1933. Původně v nich sídlily katedry chemie, fyziky a anatomie (později se přestěhovaly do novějších budov). Slavnostní otevření nového kampusu se uskutečnilo 11. září 1933 za účasti krále Kristiána X., královny Alexandry, jejich syna korunního prince Frederika a předsedy vlády Thorvalda Stauninga spolu s tisícovkou pozvaných hostů. Poprvé byl také oficiálně použit nový, dodnes používaný název univerzity.[3]

Ale když se Povl Stegmann stal v roce 1937 ředitelem technické školy v Aalborgu a současně dostal na starost ještě také plánování rezidencí profesorů této střední školy, z konsorcia pro výstavbu univerzity vystoupil. Stavba dalších budov kampusu pokračovala celá 30. léta a menším tempem také po obsazení Dánska nacisty. V roce 1942 byla přerušena i spolupráce s Kayem Fiskerem a tak Christian Frederik Møller zůstal na dokončení Aarhuské univerzity sám. V roce 1943 byla hotova většina kampusu, chyběla však rozestavěná hlavní budova.

Texty o architektuře[editovat | editovat zdroj]

V druhé polovině 30. let bylo dle jeho projektů uskutečněno ještě několik menších staveb. Povl Stegmann je také připomínán díky své podrobné analýze samostatně stojícího rodinného domu z roku 1933, která se stala de facto povinnou četbou pro několik generací dánských architektů.[4] Napsal několik dalších článků do odborných časopisů a jeho text v novinách ze srpna 1937 je považován za významný příspěvek k překonání odporu proti projektu nové radnice v Aarhusu.[5]

Oběť německé okupace[editovat | editovat zdroj]

Za druhé světové války, během nacistické okupace Dánska, byl Povl Stegmann aktivním účastníkem dánského hnutí odporu. Byl zastřelen v listopadu 1944 před svým domem v Aalborgu. Když se vracel do svého bytu, čekali na něj dva muži z tzv. Peterovy odvetné skupiny. Jedním z vrahů byl kolaborant Kai Henning Bothildsen Nielsen, který byl během okupace nejaktivnějším Dánem, pokud jde o odvetný teror. Pohřben je na hřbitově v rodném Aarhusu.[5]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Jak je uvedeno výše, od roku 1937 se Povl Stegmann na stavbě kampusu univerzity již přímo nepodílel. První část však byla dokončena v roce 1933 ještě za jeho účasti a rovněž části dostavěné do roku 1943 odpovídají do velké míry původnímu projektu, jehož je spoluautorem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Povl Stegmann na anglické Wikipedii.

  1. Skønvirke [online]. Den Store Danske [cit. 2013-01-16]. Dostupné online. 
  2. Gyldendal. Aarhus Universitet [online]. Gyldendal [cit. 2012-07-08]. Dostupné online. (dánsky) 
  3. Aarhus Universitets første bygning [The first building of Aarhus University] [online]. Aarhus University [cit. 2017-11-01]. Dostupné online. (dánsky) 
  4. Povl Christian Stegmann: Dansk arkitekt [online]. gravsted.dk [cit. 2013-01-16]. Dostupné online. (dánština) 
  5. a b SKRIVER, Poul Erik. Povl Stegmann [online]. Kunstindeks Danmark & Weilbachs kunstnerleksikon [cit. 2013-01-16]. Dostupné online. (dánština) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]