Přeskočit na obsah

Poříčí (Brno)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poříčí
Ulice Poříčí u Haly Rondo
Ulice Poříčí u Haly Rondo
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoBrno
Městská částBrno-střed
ČtvrťStaré Brno
Poloha
Začíná naKřížkovského
Končí naOpuštěná
Napojené uliceBauerova, Rybářská, Křížová, Ypsilantiho, Kamenný most (Vídeňská), Zahradnická, Náplavka, Nové Sady, Svratecký most (Heršpická)
Historie
Datum vzniku1867
Pojmenováno poSvratka
Starší názvyFlussbettgasse (Řečištní)
Schwarzagasse (Svratecká)
Na poříčí (Flussbettgasse )
Další údaje
Typnábřeží, okružní třída
Délkacca 1,6 km
PSČ602 00
Kód ulice30082
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Poříčí je dopravně významná ulice v širším centru města Brna. Tvoří jižní hranici čtvrti Staré Brno, přináležící k městské části Brno-střed. Téměř v celé délce tvoří úsek Velkého městského okruhu na levém nábřeží Svratky.

Ulice Poříčí začíná u výstaviště na křižovatce s ulicí Křížkovského, vede k řece Svratce na křižovatku s Bauerovou a stáčí se na nábřeží, po němž vede v délce 1,4 km až na křižovatku s Heršpickou radiálou (silnice I/52). Krátkým bezejmenným úsekem bez adresních čísel je pak Poříčí napojeno na Opuštěnou, po níž městský okruh pokračuje dál.

Středem ulice vede kolej železniční vlečky na brněnské výstaviště, po níž do roku 2022 občas projížděly mimořádné vlakové soupravy. Následně bylo v rámci rekonstrukce celého nábřeží přerušeno propojení trati se železniční sítí a vlečka byla úředně zrušena. Zachováno bylo jen její napojení na tramvajovou síť z ulice Křížové.

Pojmenování

[editovat | editovat zdroj]

Ulice byla pojmenována v 19. století podle své polohy při řece Svratce, přičemž původní německý název Flussbettgasse lze překládat i jako „Řečištní“. Úsek dnešní ulice se do roku 1918 jmenoval Schwarzagasse („Svratecká“), pak byla celá ulice nazvána Na poříčí (Flussbettgasse). Roku 1946 byla v rámci hromadné změny názvů brněnských ulic odstraněna předložka.[1]

Významné budovy a instituce

[editovat | editovat zdroj]
  1. Poříčí [online]. www.encyklopedie.brna.cz: 2018-10-23 [cit. 2022-07-06]. Dostupné online. 

Literatura

[editovat | editovat zdroj]
  • FLODROVÁ, Milena. Seznam ulic města Brna s vývojem jejich pojmenování. Brno: Muzejní a vlastivědná společnost v Brně, 1982. 253 s. 
  • HÁLOVÁ-JAHODOVÁ, Cecilie. Brno, stavební a umělecký vývoj města. [s.l.]: Pražské nakladatelství V. Poláčka, 1947. 370 s. 

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]