Plch japonský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPlch japonský
alternativní popis obrázku chybí
Plch japonský
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádhlodavci (Rodentia)
Čeleďplchovití (Gliridae)
Rodplch (Glirulus)
Binomické jméno
Glirulus japonicus
Thomas, 1905
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Plch japonský (Glirulus japonicus) je menší hlodavec z čeledi plchovitých, který žije v Japonsku. Je všežravý: jeho hlavní potravou je ovoce, hmyz, bobule nebo ořechy.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Tento plch je japonským endemitem. Současně je jediným žijícím druhem rodu Glirulus.[2] Jeho přirozeným prostředím jsou lesy mírného pásma, obvykle od nadmořské výšky 400 do 1800 m, ale jeden exemplář byl chycen až v 2900 m n. m. Obývá spíše stromová stanoviště, aby se vyhnul potravní konkurenci s malou japonskou myšicí polní (Apodemus argenteus). Mezi plchy má zvláštní schopnost běhat velkou rychlostí zavěšený na větvích.

Je rozšířen po většině území Japonska, ale jeho výskyt není příliš častý. Jeho populační hustota se odhaduje na 0,8 jedinců na hektar.[3]

Je aktivní v noci, den přečkává v dutinách stromů nebo v hnízdě ve větvích.[2] To je zvenku pokryto lišejníky a uvnitř obloženo kůrou. V zimě spí v dutinách stromů, dřevěných lidských obydlích nebo v ptačích hnízdech.

Dožívá se 2–5 let.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nepravidelný hřbetní pruh

Plši japonští patří k nejmenším druhům plchů. Vzhledově se podobají veverkám a myším.

Váží 14–40 gramů, jejich tělo je dlouhé 65–80 mm.[2] Ocas je od shora dolů plochý a 40–55 mm dlouhý. Srst je měkká a hustá, olivově hnědá s tmavě hnědým až černým hřbetním pruhem, jehož šíře se mění. Před ušima má chomáč delších tmavých chlupů.

Potrava[editovat | editovat zdroj]

Plši jsou všežravci a jejich jídelníček se skládá převážně z ovoce, bobulí, ořechů a dokonce i z květin. Z živočišné potravy konzumují hmyz (hlavně pavouky), ptačí vejce a mláďata, jiné drobné hlodavce a dokonce i jiné druhy plchů.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Plch japonský má obvykle 3–5 mláďat (výjimečné až 7). Doba březosti trvá přibližně měsíc a mláďata se rodí v červnu nebo červenci. V případě mláďat nalezených výjimečně v říjnu šlo zřejmě o druhý vrh v roce.

Stupeň ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Spící plch

Plch japonský je podle IUCN klasifikován jako málo dotčený druh, protože má poměrně velký areál výskytu.[3] a nejsou známy žádné hlavní hrozby, které by jeho populaci ovlivňovaly.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02]
  2. a b c NOWAK, Ronald M. Walker's Mammals of the World. 6. vyd. Baltimore and London: Johns Hopkins University Press, 1999. 1921 s. Dostupné online. ISBN 0-8018-5789-9. Kapitola Dormice, s. 1627–28. (anglicky) 
  3. a b Glirulus japonicus - Iucn Red List of Threatened Species [online]. 2016 [cit. 2022-11-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]