Playboi Carti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Playboi Carti
Základní informace
Rodné jménoJordan Terrell Carter
Jinak zvanýPlayboi Carti“, „Sir Cartier“, „Carti“, „Cash Carti“, „King Vamp“, „Yung Carti“, „Guapo“, „Baby Boi“, „Leak Carti
Narození13. září 1995 (28 let)
Atlanta
Žánryhip hop, trap, mumble rap, cloud rap, rage rap, punk rap, alternativní hip-hop, experimentální hip hop, plugg music a urban contemporary
Povoláníraper, zpěvák, autor písní a hudební producent
Nástrojehlas
VydavateléInterscope Records
AWGE Records
GOOD Music
Partner(ka)Iggy Azalea (2018–2019)
SídloLos Angeles
Webwww.playboicarti.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jordan Terrell Carter (* 13. září 1995), spíše známý jako Playboi Carti, je americký rapper. Je považován za vlivnou osobnost své generace, která přispěla k rozvoji rage a trap hudbě Původně podepsal smlouvu s místním undergroundovým vydavatelstvím Awful Records, později Carter podepsal smlouvu s nahrávací společností ASAP Mob AWGE ve společném podniku s Interscope Records. Poté, co si Carter na počátku své kariéry získal kultovní příznivce, získal pozornost hlavního proudu po vydání svého eponymního debutového mixtapu (2017), který debutoval na 12. místě v americkém žebříčku Billboard 200 a obsahoval singly "Magnolia" a "Wokeuplikethis" (s Lil Uzi Vert), které se umístily v žebříčku Billboard Hot 100.

Carterovo debutové studiové album Die Lit (2018) dosáhlo dalšího úspěchu v žebříčku na třetím místě. Po dvouleté pauze debutovalo na vrcholu žebříčku Billboard 200 jeho druhé studiové album Whole Lotta Red (2020). Obě alba se dočkala také širokého uznání kritiky, přičemž druhé jmenované zařadil časopis Rolling Stone mezi nejlepší alba daného roku. Na rok 2024 je naplánováno vydání Carterova připravovaného třetího studiového alba.

Kromě sólové kariéry založil Carter v roce 2019 nahrávací společnost a kreativní agenturu Opium, jejímž prostřednictvím podepsal smlouvy s esteticky podobnými rappery z Georgie Ken Carson a Destroy Lonely a také se skupinou Homixide Gang.

Raný život[editovat | editovat zdroj]

Jordan Terrell Carter se narodil 13. září 1996 v Atlantě ve státě Georgia a vyrůstal na nedalekém předměstí Riverdale. V rozhovoru pro Complex v roce 2016 uvedl: "Moje máma mi nemohla říct ani h*vno. Nikdo mi nemohl říct ani h*vno." Tento typ životního stylu ovlivnil, že se Carter v mládí dostal do problémů a odkláněl se od myšlenky na vyšší vzdělání po střední škole. Navštěvoval North Springs Charter High School v Sandy Springs.

Před rapem se Carter chtěl stát hvězdou NBA, aby se pokusil něco dokázat. V rozhovoru pro časopis The Fader řekl: "Byl jsem mladý umělec a nechodil jsem na tréninky. Tehdy jsem se opravdu vyhýbal škole a byl to samý hoop a žádný rap. Před tréninkem jsem kouřil, přišel na hřiště a pustil třicítku[1]." Basketbal přestal hrát po neshodách s trenérem. Poté se věnoval hudbě.

Carter pravidelně vynechával vyučování na střední škole, aby mohl pracovat na své hudbě nebo chodit do práce v H&M, což vedlo k tomu, že sotva dokončil střední školu. V rozhovoru pro The Fader řekl: "Byl jsem ve třídě s prvňáky, kteří dokončovali práci, a kdybych do této doby dokončil devět úkolů, mohl bych odmaturovat." Byl tak blízko tomu, aby neodmaturoval, že se na jeho promoci nikdo nedostavil, protože nevěděl, že se skutečně bude konat.[2]

Carter si už od útlého věku osvojil jedinečný smysl pro módu, protože nakupoval ve second hand obchodech. Pro časopis Vogue uvedl, že si ho dobírali za to, že si brzy osvojil nové styly, například barevné úzké džíny.[3]

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

2011–2016: Začátky kariéry[editovat | editovat zdroj]

Carti začal rapovat v raném věku pod jménem Sir Cartier v roce 2011. V roce 2013 si ho změnil na Playboi Carti[4]. V roce 2011 začal nahrávat písně na SoundCloud. V roce 2014 se po setkání s producentem Etherealem připojil k Awful Records. Carti připisuje Etherealovi zásluhu na tom, že mu pomohl najít jeho zvuk[5]. Jakmile se Carti rozhodl věnovat hudbě na plný úvazek, rozhodl se přestěhovat do New Yorku i s rodinou.[6]

Během pobytu v New Yorku bydlel Carti v domě svého drogového dealera[7] a členové skupiny ASAP Mob tento dům často navštěvovali. Carti narazil na ASAP Bariho, který ho seznámil s ASAP Rockym. Carti se rozhodl odjet s ASAP Rockym do Texasu[6][8]. V roce 2015 na sebe začal upozorňovat singly "Broke Boi" a "Fetti" s Dashem a Maxo Kreamem, které oba zveřejnil na SoundCloudu.

V této době Carti často spolupracoval s umělci atlantské undergroundové rapové scény, jako byli UnoTheActivist, Thouxanbanfauni, Yung Bans, Lil Yachty, Ethereal a producenti MexikoDro a Icytwat. Začal koncertovat s ASAP Fergem a Lil Uzi Vertem a podepsal smlouvu s Interscope Records.

V roce 2016 se objevil na singlu "Telephone Calls" skupiny ASAP Mob z jejich alba Cozy Tapes Vol. 1: Friends. Ve stejném roce Carti podepsal smlouvu s vydavatelstvím AWGE skupiny ASAP Mob.

2017–2018: Playboi Carti a Die Lit[editovat | editovat zdroj]

Carti vydal svůj debutový mixtape v dubnu 2017[9]. Vydání si získalo pozornost různých hudebních publikací, včetně XXL, Pitchfork, Spin, HotNewHipHop a PopMatters, a dosáhlo 12. místa v žebříčku Billboard 200[10].Z mixtapu vzešly dva úspěšné singly: "Magnolia", který se umístil na 29. místě žebříčku Billboard Hot 100[10], a "Wokeuplikethis" s Lil Uzi Vertem, který se dostal na 76. místo.[10]

V souvislosti s vydáním mixtapu se Carti vydal na turné s Gucci Manem a Dreezym[11]. V červnu 2017 byl Playboi Carti jmenován jedním z deseti členů XXL "2017 Freshman Class" po boku rapperů jako XXXTentacion, A Boogie wit da Hoodie a Ugly God[12]. Přibližně v té době se objevil na singlu "Raf" skupiny ASAP Mob z jejich alba Cozy Tapes Vol. 2: Too Cozy a na singlu "Summer Bummer" Lany Del Rey z jejího alba Lust for Life.

V květnu 2018 vydal Carti své debutové studiové album Die Lit, které debutovalo na třetím místě amerického žebříčku Billboard 200 a v prvním týdnu získalo 61 000 albových ekvivalentů (z toho 5 000 kopií jako čistý prodej alba)[13].

O několik měsíců později, v srpnu 2018, Carti oznámil své druhé studiové album Whole Lotta Red, které vyjde o dva roky později.

2019–2020: Whole Lotta Red[editovat | editovat zdroj]

Carti začal koncem roku 2018 pracovat na svém druhém albu Whole Lotta Red[14][15]. Během následujících dvou let uniklo na internet mnoho Cartiho písní včetně skladby "Pissy Pamper" a nasbíralo desítky milionů streamů. Nevydal žádnou novou hudbu, místo toho se objevil na mnoha singlech, včetně "Baguettes in the Face" s NAV a A Boogie wit da Hoodie z alba DJ Mustarda a "Earfquake" od Tylera, the Creatora. V dubnu 2020 vydal Carti svou první novou hudbu od roku 2018, a to skladbu "@ Meh", která se umístila na 35. místě žebříčku Billboard Hot 100.

Následující měsíc se objevil na singlu "Pain 1993" od Drake, který debutoval na sedmém místě v žebříčku Billboard Hot 100 a stal se Cartiho první desítkou v tomto žebříčku. V listopadu 2020 Carti oznámil, že album Whole Lotta Red je hotové a bylo předloženo jeho vydavatelství. Na Den díkůvzdání 2020 se Carti objevil na deluxe albu Lil Yachtyho Lil Boat 3.5 v písni "Flex Up" s Futurem. Následující měsíc hiphopový komentátor DJ Akademiks oznámil, že vydání alba Whole Lotta Red je naplánováno na Vánoce. Carter potvrdil vánoční datum vydání na 21. prosince 2020. Dne 25. prosince 2020 Carti vydal 24skladbové dlouhé album Whole Lotta Red[16][15]. Debutovalo na prvním místě amerického žebříčku Billboard 200 a stalo se tak Cartiho prvním vydaným albem, které se umístilo na vrcholu hitparády.

Carter vystupující v srpnu 2023

2021–dosud: Připravované album[editovat | editovat zdroj]

V červnu 2021 se Carti objevil v písni "Switching Lanes" rappera a producenta Pi'erreho Bournea z jeho alba The Life Of Pi'erre 5 a v singlu "Homixide" rappera Lil 1 Dte z jeho stejnojmenného mixtapu. V srpnu 2021 se Playboi Carti objevil v písni "Unlock It" od skupiny ABRA a v písních "Off the Grid", "Junya" a "Junya, Pt. 2" na albu Donda od Kanye Westa.

Carti se vrátil na Twitter po více než roce, takže tweety, jako "Hello twitter" (Ahoj twittere)[17] , a "i love all my supporters it's time" (Mám rád všechny své příznivce, je čas)[18], možná naznačuje na další Vánoce vydání podobně jako jeho druhé studiové album, Whole Lotta Red v 2020. Dne 3. března 2023 zahájil Carti první den festivalu Rolling Loud California. Během setu zahrál dosud nevydanou skladbu "Rockstar", která by se měla objevit na jeho nadcházejícím albu. Dne 28. května 2023 se Carti od svého zatčení v prosinci 2022 vrátil na Instagram a na svém instagramovém příběhu zveřejnil snímek obrazovky, na kterém si s The Weekndem dávají FaceTim. O tři dny později, 31. května 2023, The Weeknd na sociálních sítích teasoval společnou skladbu "Popular" s Cartim a Madonnou a oznámil, že vyjde 2. června 2023 jako singl k jeho zrušenému soundtrackovému albu The Idol Vol. 1 k televiznímu seriálu The Idol. 12. června 2023, Carti zveřejnil v příběhu na Instagramu fotku YoungBoye Never Broke Again, na které má na sobě řetízek Opium's sjgnature upside-down cross[19]. Později se na Instagramu objevil příspěvek od Jewelry Unlimited, který oznamoval, že oba pracují na společném albu s názvem 004KT. Dne 12. června F1lthy, který je častým producentem Opia, na Twitteru napsal "004KT", čímž ještě více podnítil zvěsti o společném albu. Dne 7. července 2023 Carti na festivalu Wireless představil novou píseň "Pop Out", která by se měla objevit na jeho nadcházejícím albu Music. Dne 12. července 2023 Carti na svém instagramovém příběhu potvrdil, že se svými vydavatelskými umělci Ken Carson, Destroy Lonely a Homixide Gang pojede turné, které bude později odloženo na rok 2024.[20][20]

28. července 2023 se Carti objevil na dlouho očekávaném čtvrtém studiovém albu Travise Scotta Utopia v osmé skladbě "Fe!n"[21]. Následující den Carti na svém instagramovém příběhu zveřejnil svou sloku této písně a promluvil o svém nadcházejícím dlouho očekávaném třetím studiovém albu s prohlášením: "New shit on way, believe that." (Nové sračky jsou na cestě, věřte tomu).

Móda a modeling[editovat | editovat zdroj]

Carterův módní styl je jedním z hlavních rysů jeho veřejné image. Sám sebe označil za "dítě z obchodu s úsporami" a často dává přednost vintage oděvům. GQ definoval Cartera jako "vůdce mladistvého stylu" a uvedl, že představuje stylistický střed mezi "módním leskem ASAP Mob, punkrockovým přístupem Lil Uzi Vert a hravým táborem Lil Yachty".

Carterovo oblíbenou značkou je Balmain a jeho nejoblíbenějším návrhářem Raf Simons, kterého poznal na módní přehlídce v New Yorku v roce 2017. Carter se objevil v písni "Raf" od skupiny ASAP Mob, která byla věnována Rafovi Simonsovi. Ve videoklipu k písni se Carter, ASAP Rocky a Quavo objevili ve vzácném oblečení navrženém Rafem Simonsem. V roce 2017 Carter řekl časopisu Vogue, že za své módní inspirace považuje Kanyeho Westa a ASAP Rockyho.

Carter byl mnohokrát modelem, mimo jiné pro Louis Vuitton na pařížském týdnu módy, Kanye West's Yeezy Season 5, VFiles a Drake's OVO Lookbook spolu s Ianem Connorem a Johnem Rossem.

Hudební styl[editovat | editovat zdroj]

Carter je popisován jako "mumlavý rapper" a jeho hudba jako "hravá, úderná a velmi melodická". Carter je známý pro svou "rockovou hvězdu" a texty zaměřené na sex a drogy. Complex označil jeho styl rapování za "úsporný a repetitivní, spíše zaměřený na flow a chytlavé fráze". Téměř všechny Carterovy rapové skladby jsou freestylové, čímž se přímo inspiroval Lil Wayne. Briana Youngerová na serveru Pitchfork uvedla, že "Cartiho hudba je méně o lyrice a více o atmosféře", a dále řekla, že "cokoliv Cartimu chybí na obsahu, dohání naprostou drzostí".

Carter je známý svou hlasovou technikou "dětského hlasu", která se vyznačuje tím, že jeho hlas dosahuje vysokých výšek s nejasnou výslovností a zběsilou kadencí. Tuto techniku použil v populárních písních, jako jsou "Almeda" se Solange, "Earfquake" s Tylerem, the Creatorem a "Pissy Pamper" s Young Nudy a Pi'erre Bournem. Po vydání alba Whole Lotta Red také experimentoval s různými vokály inspirovanými metalem, například jeho hrubý "hluboký hlas" se poprvé projevil v písni "Mr. Miyagi" s Kanyem Westem a Futurem, později se projevil v písni "Fe!n" Travise Scotta, ale častěji se objevuje v mnoha nevydaných, nealbových písních.

Deník New York Times uvedl, že Cartiho rapování působilo dojmem, jako by mu "více sedělo ztvárnění role než samotné rapování".

Z estetického hlediska používá Carter satanistické obrazy a je ovlivněn upírskými filmy.

Ovlivnili ho ASAP Rocky, Kanye West, Jay-Z, MF Doom, Slayer, Sex Pistols a Kiss.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

V roce 2017 krátce chodil s americkou modelkou Blac Chynou. V roce 2018 měl Carter romantický vztah s Rubi Rose, modelkou a rapperkou, která se proslavila po účinkování ve videoklipu k písni "Bad and Boujee" skupiny Migos. Na Rose údajně vystřelil poté, co mu před odletem schovala telefony. Rozešli se poté, co ji Carter podvedl s Blac Chynou.

Později v roce 2018 začal Carter chodit s australskou rapperkou Iggy Azaleou, se kterou se seznámil, když byl v zámoří na turné. V prosinci 2018 se spolu přestěhovali do čtvrti Buckhead v Atlantě. V roce 2020 Azalea porodila Carterovi syna. V prosinci 2019 se rozešli. V prosinci 2020 Azalea odhalila, že ji Carter podvedl a zmeškal narození jejího syna. Carter odmítl podepsat rodný list jejich syna.

Od června 2019 Carter žije a pracuje v okolí Atlanty, kam se přestěhoval z Los Angeles.

Carter trpí astmatem . [22]

Legální problémy[editovat | editovat zdroj]

Carter během svého koncertního turné v únoru 2018 udeřil řidiče ve skotské Gretně. Po soudním řízení dostal pokutu 800 liber.

V dubnu 2020 byl Carter zatčen v okrese Clayton v Georgii kvůli obvinění z držení zbraní a užívání drog. Poté, co Cartera zastavila policie kvůli prošlé značce na jeho Lamborghini, našly úřady 12 sáčků marihuany, tři zbraně, Xanax, kodein a oxykodon. Po hádce mezi Carterem a policií byl spolu s dalším mužem jménem Jaylon Tucker zatčen a převezen do vězení v okrese Clayton. Carter byl obviněn za neplatné značky, držení marihuany a nesprávné předjíždění vozidla záchranné služby. Následujícího rána byl Carter propuštěn na kauci.

Dne 14. února 2023 bylo oznámeno, že Carter byl 29. prosince 2022 zatčen kvůli obvinění z trestného činu napadení poté, co údajně škrtil svou přítelkyni, která byla ve 14. týdnu těhotenství. Carter byl den po zatčení propuštěn na kauci.

Opium[editovat | editovat zdroj]

Logo Opiuma

Opium je americký hudební label a kreativní agentura, kterou v roce 2019 založil americký rapper Playboi Carti spolu s přítelem a kreativním ředitelem Opiumbaby, který pro label pracuje jako A&R. Mezi současné významné interprety labelu patří Ken Carson, Destroy Lonely a Homixide Gang. Po hudební stránce sdílí kolektiv Opium podobný zvuk - temné, drsné a avantgardní syntezátory se mísí se zběsilým beatem připomínajícím éru punk rocku 70. a 80. let. Tento experimentální zvuk se odklání od současného žánru trap hip hopu a získal si vlastní kultovní fanouškovskou základnu.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Studiová alba

  • Die Lit (2018)
  • Whole Lotta Red (2020)
  • TBA (2024)

Mixtapes

  • THC: The High Chronicals (2011)
  • Young Misfit (2012)
  • Sensation (2013)
  • Playboi Carti (2017)

EP

  • Death in Tune (2015)

Turné[editovat | editovat zdroj]

Headliner[editovat | editovat zdroj]

  • Playboi Carti Tour (2017)
  • Die Lit Tour (2018)
  • Neon Tour (2018)
  • King Vamp Tour (2021)
  • Antagonist Tour [23] (s Ken Carson, Destroy Lonely, a Homixide Gang) (Zrušeno)

Vedlejší[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Playboi Carti na anglické Wikipedii.

  1. Playboi Carti - Everything You Need To Know (Episode 40). [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  2. Cover Story: The Secret Life of Playboi Carti. The FADER [online]. [cit. 2023-12-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. NAST, Condé. Playboi Carti Is the Fashion World’s Latest Rapper Heartthrob. Vogue [online]. 2017-04-18 [cit. 2023-12-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. WOODS, Aleia WoodsAleia. Here's Where Playboi Carti, Lil Uzi Vert and More Got Their Names From. XXL Mag [online]. 2020-12-02 [cit. 2023-12-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. MCKINNEY, Jessica. 10 Things You Didn’t Know About Playboi Carti. Complex [online]. [cit. 2023-12-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. a b CABRERA, Ross Scarano, David. Almost Famous: Playboi Carti Talks His Come Up, First Mixtape, and Working With Lil Uzi Vert. Complex [online]. [cit. 2023-12-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Playboi Carti on 'Die Lit', XXL Freshman List, Meeting A$AP Rocky & More!. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  8. Playboi Carti Songs, Albums, Reviews, Bio & More. AllMusic [online]. [cit. 2023-12-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Listen To Playboi Carti’s Self-Titled Debut Mixtape. The FADER [online]. 2017-04-13 [cit. 2023-12-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. a b c Playboi Carti | Biography, Music & News. Billboard [online]. [cit. 2023-12-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  11. SACHER, Andrew. Playboi Carti mixtape out now ++ catch him in NYC after Gucci Mane tour [online]. 2017-04-18 [cit. 2023-12-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  12. CLINE, Georgette ClineGeorgette. 2017 XXL Freshman Cover Revealed. XXL Mag [online]. 2017-06-13 [cit. 2023-12-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  13. CAULFIELD, Keith. Post Malone’s ‘Beerbongs & Bentleys’ Nets Third Straight Week at No. 1 on Billboard 200 [online]. 2018-05-20 [cit. 2023-12-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  14. CALLAS, Brad. Everything We Know About Playboi Carti's New Album 'Whole Lotta Red'. Complex [online]. [cit. 2023-12-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  15. a b https://twitter.com/playboicarti/status/1342334823294242816. X (formerly Twitter) [online]. [cit. 2023-12-05]. Dostupné online. 
  16. NAST, Condé. Listen to Playboi Carti’s New Album Whole Lotta Red. Pitchfork [online]. 2020-12-25 [cit. 2023-12-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  17. https://twitter.com/playboicarti/status/1607060868725936130. X (formerly Twitter) [online]. [cit. 2023-12-05]. Dostupné online. 
  18. https://twitter.com/playboicarti/status/1607111123802660866. X (formerly Twitter) [online]. [cit. 2023-12-05]. Dostupné online. 
  19. NEVARES, Gabriel Bras. Playboi Carti Posts NBA YoungBoy Wearing Opium Chain On IG Story. HotNewHipHop [online]. 2023-06-13 [cit. 2023-12-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  20. a b BLISTEIN, Jon. Playboi Carti Postpones 'Antagonist' Tour to 2024 [online]. 2023-09-01 [cit. 2023-12-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  21. BAIN, Ellissa. Fans didn't realise Playboi Carti was on Travis Scott's Utopia as he sounds so different. HITC [online]. 2023-07-28 [cit. 2023-12-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  22. Dostupné online. 
  23. Dostupné online. (anglicky) [nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]