Malgaška madagaskarská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Platypelis tsaratananaensis)
Jak číst taxoboxPlatypelis tsaratananaensis
alternativní popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
ohrožený
ohrožený druh[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaobojživelníci (Amphibia)
Řádžáby (Anura)
Čeleďparosničkovití (Microhylidae)
RodPlatypelis
Binomické jméno
Platypelis tsaratananaensis
Guibé, 1974
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Malgaška madagaskarská[2] (Platypelis tsaratananaensis, též Cophyla tsaratananaensis) je druh žáby z čeledi parosničkovitých, vyskytující se endemicky na Madagaskaru.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Dorůstá délky asi 26–28 mm. Zbarvení je velmi variabilní. Kůže na hřbetě je hladká, nozdry jsou blíže ke špičce čenichu než k očím. Na předních nohou nemá blány, zadní nohy jsou v porovnání s protáhlým tělem poměrně krátké a blány na nich jsou jen málo vyvinuté. Samci mají jeden hrdelní vokální vak.[3][4]

Rozšíření a výskyt[editovat | editovat zdroj]

Obývá subtropické nebo tropické vlhké horské lesy a bambusové háje v horách Tsaratanana a Anjanaharibe-sud na severu Madagaskaru. Vyskytuje se v nadmořské výšce 1300–2600 metrů. Nachází se téměř výhradně na bambusu, v jehož stoncích se také vyvíjí pulci. Dospělé žáby se často schovávají v otvorech ve stoncích bambusu vytvořených hmyzem nebo ksukolem ocasatým.[4]

Ohrožení a ochrana[editovat | editovat zdroj]

Červeném seznamu IUCN je tato žába uvedena jako ohrožený druh. Ohrožuje ji ztráta stanovišť v důsledku rozšiřování zemědělství, těžby dřeva, výroby dřevěného uhlí, rozšiřování lidských sídel a šíření invazivních eukalyptů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Platypelis tsaratananaensis na anglické Wikipedii a Cophyla tsaratananaensis na francouzské Wikipedii.

  1. The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02].
  2. ZICHA, Ondřej. BioLib.cz – Cophyla tsaratananaensis (malgaška madagaskarská) [online]. BioLib.cz [cit. 2022-01-06]. Dostupné online. 
  3. AmphibiaWeb - Platypelis tsaratananaensis. amphibiaweb.org [online]. [cit. 2021-07-17]. Dostupné online. 
  4. a b Platypelis tsaratananaensis Rakotoarison, Glaw, Vieites, Raminosoa & Vences, 2012, sp. nov. - Plazi TreatmentBank. treatment.plazi.org [online]. [cit. 2021-07-17]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]