Pivovar Švabín

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Pivovar Švabín u Zbiroha)
Colloredo-Mannsfeldský parostrojní pivovar a sladovna, Švabín
Základní informace
SlohBaroko
Výstavba1567
Přestavba18. a 19. století
Další majiteléLobkovicové, Henry Strousberg, Colloredo-Mansfeldové
Poloha
AdresaŠvabín, ČeskoČesko Česko
UliceK Plískovu
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pivovar Švabín je komplex budov bývalého parostrojního pivovaru a sladovny u obce Zbiroh, v Plzeňském kraji, okresu Rokycany.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínky o tomto vrchnostenském pivovaru pochází z roku 1397, kdy tehdy ještě samostatný Švabín získal právo na vaření piva. Tím se řadí mezi nejstarší pivovary Zbirožska,[1] z důvodu častých plenění nepřátelskými vojsky ale základ současného pivovaru pochází až z doby pozdější, roku 1567, kdy byl objekt znovuobnoven. Jako jiné stavby, i Švabín reprezentoval svoji dobu a dodnes tak můžeme v areálu pivovaru pozorovat jednotlivé fáze a změny pivovarské výroby, která se měnila od renesance, přes baroko, až do ukončení provozu.

Ač je obvodové zdivo objektu starší než barokní, současná podoba pivovaru má tvář právě barokní - štíty, hlavní i obloukové římsy, profilace nároží. Z doby baroka pak pocházejí i stáje a spojovací průjezd, pravděpodobně jedny z výsledků rekonstrukce, kterou na švabínském pivovaru prováděl rod Lobkoviců, tehdejší majitel objektu. Po rekonstrukci měl pivovar produkovat 3800 hl piva ročně.

Další z významnějších přestaveb inicioval Henry Strousberg v 19. století, který panství zakoupil, a stopy inovací po něm můžeme nalézt i na blízkém zbirožském zámku. V době jeho působení dosahoval výnos pivovaru svého historického maxima, 17 000 hl.[2]

Po Strousbergově bankrotu odkoupil panství rod Colloredo-Mansfeldů, který nechal postupně přestavět varnu na parostrojní pohon a dal ji vybavit měděnými nádobami. Díky němu jsou také pod budovami sklepy a nad nimi dvoulískový hvozd.

20. století[editovat | editovat zdroj]

Na počátku 20. století proběhla v areálu pivovaru výstavba nového hvozdu, hostince a úprava stávajících varen, ve třicátých letech se ale stavební práce omezily pouze na úpravu bytů na zaměstnanecké a na vybudování pomocné rampy a výtahu ze sklepů. Během druhé světové války byl pivovar mimo provoz a hned po ní přešel pod národní podnik Západočeské pivovary. Jeho provoz byl definitivně ukončen sedm let po konci války, 2. listopadu 1952.

Po roce 1989 se objevily plány vybudovat z objektu ubytovací rekreační wellness centrum s minipivovarem a restaurací, avšak ze záměru sešlo ještě před dokončením samotné rekonstrukce.[2]

V současné době je snaha chátrající objekt zapsat jako kulturní památku.

21. století[editovat | editovat zdroj]

V roce 2022 začala rekonstrukce budovy pivovaru.[3]

Od roku 2023 se pod značkou Švabín prodává pivo 6 druhů: ležák, stout, New England IPA, West Coast IPA, irský červený a americký ale.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Colloredo-Mannsfeldský parostrojní pivovar a sladovna, Švabín | Databáze domů s historií. prazdnedomy.cz [online]. [cit. 2021-05-22]. Dostupné online. 
  2. a b Pivovar Švabín. podzemi.solvayovylomy.cz [online]. [cit. 2021-05-22]. Dostupné online. 
  3. Probíhající projekty. vystavby-rekonstrukce.cz [online]. [cit. 2023-06-13]. Dostupné online. 
  4. SVABIN ALCHEMICAL BREWERY. svabin.cz [online]. [cit. 2023-06-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]