Petr Aleut

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Petr Aleut
Mučedník sanfranciský, prvomučedník americký
Ikona svatého mučedníka Petra Aleuta
Ikona svatého mučedníka Petra Aleuta
Církevpravoslavná
Osobní údaje
Rodné jménoCungagnaq
Datum narození1800
Datum úmrtí1815 (ve věku 14–15 let)
Příčina úmrtípoprava
NárodnostAleut
Vyznánípravoslaví
Svatořečení
Kanonizace1980
Svátek24. září, 12. prosince
Uctíván církvemipravoslavná církev
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Petr Aleut (rodným jménem Cungagnaq, datum narození neznámé, asi 1800 – 1815, San Francisco) je pravoslavný mučedník, umučený katolíky, protože odmítl konvertovat ke katolictví. Pocházel z ostrova Kodiak (Alutiiq nebo Sugpiaq) a přijal křestní jméno Petr, když byl pokřtěn do pravoslavné víry mnichy misionářů svatého Hermana působícího na severu Aljašky.

Byl zajat španělskými vojáky poblíž osady San Pedro a poté mučen a zabit na popud římskokatolických kněží buď tam, nebo na nedalekém místě. V období jeho umučení byla Kalifornie španělským územím a Španělsko se obávalo ruských kolonizátorů a jejich případného postupu na jih od ruské Aljašky. Hubert Howe Bancroft ve své vícesvazkové historii Kalifornie pouze poznamenává, že v souvislosti s incidentem, kdy byla ruská expedice na lov kožešin vzata do vazby poté, co odmítla opustit San Pedro; jeden ruský zdroj obvinil "Španěly z krutosti vůči zajatcům a uvedl, že podle Kuskofovy zprávy jeden Aleut, který se odmítl stát katolíkem, zemřel na špatné zacházení, kterého se mu dostalo od věznitelů v San Franciscu."

Život a mučednictví[editovat | editovat zdroj]

sv. Herman Aljašský, sv. Juvenalij Aljašský, sv. Petr Aleut, sv. Innocenc Aljašský

Podle nejrozšířenější verze příběhu byla v roce 1815 skupina ruských zaměstnanců Ruské americké společnosti a jejich aleutských lovců tuleňů a vyder, včetně Petra, zajata španělskými vojáky, když nezákonně lovili tuleně poblíž San Pedra (které bylo variabilně interpretováno jako buď San Pedro, Los Angeles nebo jako San Pedro y San Pablo Asistencia v Pacifice, v Kalifornii). Podle původního vyprávění je vojáci odvezli k výslechu do „misie v Saint-Pedru“. Jeden ruský zdroj uvádí, že poté, co byli zajati poblíž moderního Los Angeles, byli zajatci převezeni do Mission Dolores – tedy do pozdějšího San Francisca. S hrozbami mučení se římskokatoličtí kněží pokusili donutit Aleuty, aby popřeli svou pravoslavnou víru a konvertovali na římský katolicismus.

Když Aleuti odmítli, katoličtí kněží nechali uříznout palec na každé z Petrových nohou. Petr však stále odmítal vzdát se své víry a neustále během mučení provolával jsem křesťan. Španělští kněží nařídili skupině domorodých Američanů, pocházejících z Kalifornie, aby uřízli každý prst na Petrových rukou, jeden kloub po druhém, a aby mu nakonec, za jeho neustálého volání, že je křesťanem, odřízly obě ruce. Zmrzačeného a ve strašných bolestech jej následně vykuchali, čímž se stal mučedníkem pravoslavné víry. Španělští věznitelé se chystali mučit další Aleuty, těsně předtím jim však byly doručeny z nadřízených míst nové rozkazy k propuštění ostatních ruských a původních aljašských zajatců. Ti následně svědčili o mučednické smrti svatého Petra Aleuta.

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Svatý Herman Aljašský a svatý mučedník Petr Aleut

Podle Yanovského dopisu z roku 1865 byl Herman Aljašský (později také svatořečený) na ostrově Kodiak po obdržení zprávy o Petrově smrti pohnut, aby zvolal: "Svatý novomučedníku Petře, pros Boha o nás!" Petr Aleut byl svatořečen jako svatý ruskou pravoslavnou církví v zahraničí a místně též svatořečen aljašskou diecézí pravoslavné církve v Americe jako mučedník ze San Francisca v roce 1980. Jeho svátek se slaví 24. září nebo 12. prosince. V Severní Americe mu byla zasvěcena řada kostelů, včetně kostelů v Lake Havasu City v Arizoně, Minot, v Severní Dakotě, Calgary, a Abita Springs v Louisianě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Peter the Aleut na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]