Pavel Kafka (kněz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Důstojný pán
P. Pavel Kafka
generální vikář Diecéze brněnské
Rektor kostela sv. Michala v Brně
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
SídloBrno
Svěcení
Kněžské svěcení24. června 2000
světitel Vojtěch Cikrle
Osobní údaje
Datum narození8. května 1974 (49 let)
Místo narozeníNáměšť nad Oslavou, ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Národnostčeská
Povolánířímskokatolický duchovní
VzděláníČesko Univerzita Palackého
Vatikán Papežská lateránská univerzita
multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mons. Pavel Kafka (8. května 1974 Náměšť nad Oslavou) je moravský římskokatolický kněz a od července 2022 generální vikář diecéze brněnské.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v květnu 1974 v Náměšti nad Oslavou. Po maturitě roku 1992 byl přijat do Teologického konviktu v Litoměřicích a následně také na Teologickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Roku 1994 se rozhodl studium přerušit a poté do roku 1995 působil jako asistent rektora Teologického konviktu. Ve studiích teologie pak pokračoval na Papežské Lateránské univerzitě v Římě.

Když studia dokončil, přijal jáhneské svěcení a rok působil jako jáhen ve farnosti Brno-Bystrc.

Dne 24. června 2000 byl brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem vysvěcen na kněze a byl ustanoven farním vikářem pro farnosti Blansko a Adamov.

Dne 1. srpna 2002 byl ustanoven jako farář ve farnostech Kunštát na Moravě a Sebranice u Boskovic. Od roku 2000 také osm let vyučoval křesťanskou etiku na Biskupském gymnáziu v Letovicích, kde rovněž působil jako spirituál.[2]

Od srpna 2009 působil jako děkan děkanství hustopečského a byl také farářem farností Hustopeče u Brna, Starovice a Starovičky. V roce 2011 byl zvolen do Kněžské rady brněnské diecéze.

V červenci 2016 byl Pavel Kafka jmenován biskupským delegátem pro materiální zajištění kněží a pastorace brněnské diecéze a stal se také správcem nově vzniklého Fondu na podporu kněží a pastorace brněnské diecéze – PULS. Díky jeho pomoci se PULS stal jedním z pilířů financování na biskupství brněnském a byl velkou inspirací pro další diecéze.

Pater Kafka je také pověřen vedením formace stálých jáhnů a od roku 2020 působí jako administrátor farností Domašov a Svatoslav.

Dne 1. července ho nový brněnský biskup Pavel Konzbul, dva dny po svém uvedení, ustanovil generálním vikářem diecéze brněnské.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ŠVEHLOVÁ, Monika. Exkluzivně pro Brňana: Pavel Kafka. Brňan [online]. 2022-07-03 [cit. 2023-05-11]. Dostupné online. 
  2. KOMPAS, Biskupství brněnské, Petr. Pavel Kafka novým generálním vikářem v Brně - Biskupství brněnské. www.biskupstvi.cz [online]. [cit. 2023-05-11]. Dostupné online. 
  3. KONFERENCE, Česká biskupská. Pavel Kafka novým generálním vikářem v Brně - Církev.cz | Zprávy. www.cirkev.cz [online]. [cit. 2023-05-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Generální vikář brněnské diecéze
Předchůdce:
Pavel Konzbul
od roku 2022
Pavel Kafka (kněz)
Nástupce:
úřadující