Patrick Moore

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Patrick Moore
Patrick Moore, anglický astronom
Patrick Moore, anglický astronom
Narození4. března 1923
Pinner, Buckinghamshire, Spojené království
Úmrtí9. prosince 2012 (ve věku 89 let)
Selsey, Západní Sussex, Spojené království
Národnostanglická
PracovištěBritské královské letectvo
Oborastronomie
Známý díkyCaldwellův katalog, The Sky at Night (pořad BBC)
OceněníŘád britského impéria 1968
RodičeCharles Trachsel Caldwell Moore a Gertrude Lilian White
Websirpatrickmoore.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sir Patrick Alfred Caldwell-Moore (4. března 1923 Pinner, Buckinghamshire, Spojené království9. prosince 2012 Selsey, Západní Sussex, Spojené království)[1][2] byl anglický amatérský astronom, který v astronomii dosáhl významného postavení jako spisovatel, badatel a rozhlasový a televizní moderátor.[3][4]

Moore byl prezidentem Britské astronomické společnosti (British Astronomical Association), spoluzakladatelem a prezidentem Společnosti pro lidovou astronomii (Society for Popular Astronomy), autorem více než 70 knih o astronomii a moderátorem nejdéle běžící televizního seriálu se stejným původním moderátorem, pořadu BBC The Sky at Night. Jako amatérský astronom[5] se proslavil jako odborník na pozorování Měsíce a vytvořením Caldwellova katalogu. Díky svým typickým vlastnostem, tedy rychlé řeči a nošení monoklu, se stal oblíbenou a okamžitě rozpoznatelnou postavou britské televize.

Jako samouk hrál také na xylofon, zvonkohru a klavír a byl uznávaným hudebním skladatelem. Dříve také hrál amatérsky kriket, golf a šachy. Kromě velkého počtu knih popularizujících vědu napsal i mnoho beletrie. Moore byl odpůrce honů na lišku, otevřený kritik Evropské unie, příznivec Strany nezávislosti Spojeného království a sloužil jako předseda krátce trvající strany United Country Party, která bojovala proti imigraci. Během druhé světové války sloužil v Královském letectvu RAF. Neoženil se a neměl děti.

Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

Moore napsal mnoho oblíbených knih. Stránky Astronomy Now Online odhadují, že vydal více než tisíc knih popularizujících vědu, pokud započteme všechna vydání a dotisky.[6] Mezi lety 1962 a 2011 psal také dlouho trvající a každoročně vydávanou ročenku Yearbook of Astronomy a v tomto období také vydal mnoho dalších vědeckých knih. Psal také sci-fi povídky pro děti a pod pseudonymem R. T. Fishall[7] psal humorná díla. Proto není následující seznam úplný:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Patrick Moore na anglické Wikipedii.

  1. Who's Who 2013: MOORE, Sir Patrick (Alfred) Caldwell (subscription required) [online]. A & C Black, 2012. Dostupné online. 
  2. Sir Patrick Moore dies aged 89 [online]. [cit. 2016-06-29]. Dostupné online. 
  3. BBC iPlayer - Sir Patrick Moore: Astronomer, Broadcaster and Eccentric [online]. [cit. 2012-12-12]. Dostupné online. 
  4. Sir Patrick Moore obituary [online]. [cit. 2012-12-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-11-04. 
  5. Melinda C. Shepherd. Sir Patrick Moore (British amateur astronomer, author, and television personality) dies [online]. Britannica.com [cit. 2016-06-29]. Dostupné online. 
  6. Patrick Moore's Bibliography [online]. astronomynow.com, 2011-07-29 [cit. 2016-06-29]. Dostupné online. 
  7. Moore, Patrick [online]. Worldcat.org [cit. 2016-06-29]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]