Pamukkale

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pamukkale
Pamukkale
Poloha na mapě Turecka
Pamukkale v horkém létě
Stěna travertinových stalaktitů v Pamukkale

Pamukkale (česky bavlněný hrad) je jednou z největších turistických atrakcí v Turecku. Svah pokrytý sněhově bílým travertinem skutečně vzhledem připomíná kopec nebo hrad bavlny. Rozloha bílého „hradu“ je 2 700 metrů na šířku a 160 metrů na výšku. Areál se nachází v jihozápadní části země nedaleko města Denizli.

Místo Pamukkale leží na severní straně hluboce zaříznutého vápencového údolí řeky Büyük Menderes[1] v oblasti tektonického zlomu, kde na povrch vytékají minerální prameny bohaté na vápník. Zdrojem je dešťová voda, která stéká zlomy do velkých hloubek, ohřívá se od horké vulkanické hmoty a stoupá puklinami opět na povrch. Cestou rozpouští okolní vápenec a obohacuje se o vápník a soli. Jejich ochlazením a odpařením oxidu uhličitého vzniká uhličitan vápenatý ve formě sintru a jeho vršením nová hornina – travertin (na rozdíl od vápence je tedy sladkovodního původu)[1]. Tak vznikaly v průběhu mnoha tisíc let působivé terasy, kaskády a jezírka. A nepřestaly vznikat doposud, pramen je stále aktivní.

Je-li přítok mineralizované vody malý, voda v bazénku dosahuje tak tak k jeho hrázi a rychle se ochlazuje. Tím travertin na okrajích dál narůstá, hráz se zvyšuje a jezírko se prohlubuje. Pokud voda naopak přitéká rychle, travertin se na hrázích nestačí usazovat a vznikají sintrové přeteky ve tvaru krápníků[1].

O pramen se lidé zajímali už v antických dobách a zhruba 250 let př. n. l. zde bylo založeno lázeňské město Hierapolis. Pozůstatky města se nacházejí přímo nad travertinovými kaskádami. Pamukkale je spolu s Hierapolí zapsáno v roce 1988[1] na seznam světového dědictví UNESCO.

Stejné jméno jako přírodní památka Pamukkale má také malé město pod „hradem“. Město žije především z turistického ruchu.

Podobné útvary se nacházejí například v Maďarsku (Egerszalók) či v Yellowstonském národním parku v USA (Mammoth Hot Springs).

Turistická atrakce[editovat | editovat zdroj]

Sloup v bazénu v lázních

Vstup do areálu je z města Pamukkale, za drobný poplatek (august 2022 = 200 TL) se může kdokoliv po travertinových terasách projít. Aby nedošlo k poškození teras, musejí návštěvníci chodit bosí. Odměnou jim je příjemné brouzdání jezírky s minerální vodou a možnost koupání. Vše společně s úchvatnými vodopády padajícími z bílých stěn.

Nad „Bavlněným hradem“ jsou pozůstatky antického města Hierapolis, které v dobách svého největšího rozkvětu mělo kolem 500 000 obyvatel: nekropole, Domitianova a byzantská brána, římské divadlo, Plutonium, Apollónův chrám, monumentální fontána, martyrion sv. Filipa a tzv.Kleopatřiny lázně, kde se podle legendy zasnoubila Kleopatra s Markem Antoniem. Bazén s mramorovými sloupy a průzračnou minerální vodou je lákavou turistickou atrakcí. Tomu odpovídá i cena - 130 TL za osobu (2022).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d KRASLOVÁ, Radvana. Pamukkale a Hierapolis. Země světa. 3.1.2024, roč. 23, čís. 1, s. 18–23. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]