Pařížská rada

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pařížská rada
Conseil de Paris
Základní informace
Typměstská rada
departemální rada
SídloHôtel de ville
Place de l'Hôtel-de-Ville, Paříž
Vedení
StarostaAnne Hidalgová (PS)
od 5. dubna 2014
Složení

Počet členů163
Subjekty
Volby
Poslední volby15. a 28. června 2020
Jednací sál

Oficiální web
http://www.paris.fr/conseildeparis

Pařížská rada (francouzsky Conseil de Paris) je volené shromáždění v Paříži s pravomocemi zastupitelstva obce (pro obec Paříž) i generální rady (pro Paříž jako departement). Toto ustanovení vychází ze zákona z 10. července 1964 o reorganizaci pařížského regionu a Paříž je jediné město ve Francii, které v sobě takto spojuje obec (samosprávu) i departement (státní správu). Funkce rady je definována na základě tzv. zákona PLM (Paříž-Lyon-Marseille) z roku 1982. Starosta Paříže, který předsedá pařížské radě tedy zároveň nese povinnosti prezidenta generální rady pro departement Paříž. Pařížská rada má 163 členy.

Volba rady a starosty[editovat | editovat zdroj]

Členové rady jsou voleni na šest let pro daný městský obvod ve všeobecných a přímých volbách. Volba probíhá ve dvou kolech. Počet zástupců jednotlivých obvodů v radě je daný počtem obyvatel obvodu a proto kolísá od 3 do 17 osob:

Při prvním zasedání je tajným hlasováním zvolen starosta, který musí získat absolutní většinu hlasů v prvních dvou kolech nebo relativní většinu ve třetím kole. Tzv. starostovi přidělenci (adjoints), jejichž počet nesmí přesáhnout 48, jsou voleni radou podle stranických kandidátek s absolutní většinou.

Jednací řád rady[editovat | editovat zdroj]

Rada se schází 11krát za rok, to znamená obvykle jednou za měsíc. Na svých schůzích projednává záležitosti pařížské obce i departementu, takže v sobě zahrnuje pravomoci obecního zastupitelstva, doslovně městské rady (conseil municipal) i rady departementu (conseil général).

Složení výborů[editovat | editovat zdroj]

V rámci pařížské rady existuje devět výborů složených v poměrném zastoupení ze 16 až 20 členů a náhradníků. Tyto výbory mají za úkol předběžně projednávat záležitosti pro jednání rady a připravovat radním veškeré podklady.

Funkční požitky[editovat | editovat zdroj]

Protože je Paříž zároveň obec i departement, jsou požitky rozděleny do několika částí. V součtu činí hrubý měsíční příjem voleného radního 4095 . Starosta Paříže má plat 8509 € plus 2416 € na výdaje za reprezentaci. Starostovi přidělenci mají měsíční plat 4808 €.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Conseil de Paris na francouzské Wikipedii.