Krkanka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z PR Krkanka)
Tento článek je o přírodní rezervaci u Nasavrk. O kopci u Třemošnice pojednává článek Krkanka (kopec).
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní rezervace
Krkanka
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Krkanka
Krkanka
Základní informace
Vyhlášení1. prosince 1990
VyhlásilOkresní národní výbor Chrudim
Nadm. výška346–456 m n. m.
Rozloha104,93 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresChrudim
UmístěníČeské Lhotice, Licibořice, Nasavrky
Souřadnice
Krkanka
Krkanka
Další informace
Kód1576
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní rezervace v Česku

Krkanka je přírodní rezervace poblíž obce České Lhotice v okrese Chrudim. Spravuje ji Agentura ochrany přírody a krajiny ČR – RP Východní Čechy.

Důvod ochrany[editovat | editovat zdroj]

Důvodem ochrany je morfologicky členité území s hlubokým kaňonem řeky Chrudimky a jejich přítoků. Území se vyznačuje řadou geomorfologických jevů (mrazové sruby, kamenná moře, sutě, balvanitá řečiště, vodopád na jednom z přítoků Chrudimky) dále pak zastoupení přirozených lesních společenstev s bohatým výskytem řady botanických a zoologických druhů. Území je hnízdištěm výra velkého. V rezervaci bylo zjištěno 499 druhů motýlů, během výzkumu v roce 1996 jich bylo zjištěno 405 v 11 486 jedincích.[3]

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Přírodní rezervace se nachází v jihovýchodní části Železných hor a na území stejnojmenné CHKO. Zahrnuje hluboce zaříznuté údolí řeky Chrudimky vymezené ze západu hrází vodní nádrže Křižanovice I a z východu mostem na cestě spojující obce Nasavrky a Práčov, dále pak trojici jižně směrovaných bočních údolí. Na rezervaci Krkanka na východě plynule navazuje přírodní rezervace Strádovské Peklo, která ale na rozdíl od Krkanky není volně přístupná z důvodu oplocení Slavické obory. Ze stejného důvodu nelze k přístupu do Krkanky využít zmíněnou cestu ze směru od Práčova. Podél Chrudimky prochází Krkankou pěšina, která má počátek na jižním zakončení křižanovické přehrady a konec u zmíněného mostu. Její část využívá okruh naučné stezky Keltská stezka Železnými horami[4]. Ve východní části rezervace se nachází chatová osada.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]
  3. ŠUMPICH, Jan. Motýli přírodních rezervací Krkanka a Strádovské peklo. In: ŠUMPICH, Jan. Motýli Železných hor. Nasavrky: Grantis, 2001. ISBN 80-902400-2-X.
  4. Keltská stezka Železnými horami na stránkách Keltského archeoparku. www.boii.cz [online]. [cit. 2011-02-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-11-02. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]