Webová přístupnost

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Přístupnost webu)

Pojem webová přístupnost nebo přístupnost webu označuje inkluzivní přístup k odstranění nebo zmírnění překážek, které brání používání webových stránek nebo přístupu k webovým stránkám pro lidi se zdravotním postižením. Pokud jsou stránky správně navrženy, vyvinuty a upraveny, mají všichni uživatelé stejný přístup k informacím a funkčnosti.

Cílová skupina[editovat | editovat zdroj]

Patří sem tyto typy postižení

Asistenční technologie používané k prohlížení webových stránek[editovat | editovat zdroj]

Jednotlivci žijící s postižením využívají podpůrné technologie, jako jsou

  • Software pro čtení z obrazovky, který může pomocí syntetizované řeči načítat buď vybrané prvky toho, co se na monitoru zobrazuje (užitečné pro uživatele s poruchami čtení nebo učení), nebo které mohou číst vše, co se na počítači děje (používá mnoho nevidomých a zrakově postižených uživatelů).
  • Braillské terminály obsahující braillský řádek (braillský displej neboli hmatový displej), který vykresluje text jako znaky Braillova písma,[1][2]
  • Elektronická lupa, software, který zvětšuje to, co je zobrazeno na monitoru počítače, což usnadňuje čtení zrakově postiženým uživatelům,
  • software k rozpoznání hlasu, který může přijímat mluvené příkazy pro počítač, nebo zapnout režim diktování do gramaticky správného textu - užitečné pro ty, kteří mají potíže s použitím myši nebo klávesnice,
  • překryvná klávesnice, která může usnadnit nebo zpřesnit psaní pro ty, kteří mají potíže s motorikou
  • Přístup k videozáznamům s titulky nebo znakovým jazykem pro neslyšící.

Pokyny pro různé komponenty[editovat | editovat zdroj]

Pokyny se mohou týkat jednotlivých funkcí a typů nástrojů. Existují tak

Legislativa pro webovou přístupnost[editovat | editovat zdroj]

Vzhledem k růstu využívání internetu a jeho rostoucímu významu v každodenním životě řeší státy na celém světě otázky digitálního přístupu prostřednictvím právních předpisů. Jedním z přístupů je chránit přístup k webovým stránkám pro osoby se zdravotním postižením pomocí právních předpisů v oblasti lidských práv nebo občanských práv. Některé země, jako například USA, řídí dostupnost pro osoby se zdravotním postižením hlavně nákupem vhodných technologií.[5] Je běžné, že státy podporují a přijímají Pokyny pro dostupnost webového obsahu (WCAG) 2.0 odkazem na pokyny ve svých právních předpisech.[6]

Evropská unie[editovat | editovat zdroj]

Dne 26. října 2016 přijal Evropský parlament směrnici, která vyžaduje, aby byly přístupné internetové stránky a mobilní aplikace subjektů veřejného sektoru. Příslušné požadavky na dostupnost jsou popsány v evropské normě EN 301 549 V1.1.2. EU požádala členské státy, aby uvedly zákony a předpisy, které prosazují příslušné požadavky na dostupnost v účinnost do 23. září 2018. Některé kategorie webových stránek a aplikací jsou ze směrnice vyjmuty, například "internetové stránky a mobilní aplikace provozovatelů veřejnoprávního vysílání a jejich dceřiných společností".[7]

Česká republika[editovat | editovat zdroj]

V dubnu 2019 byl v České republice přijat zákon o přístupnosti internetových stránek a mobilních aplikací[8]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Web accessibility na anglické Wikipedii.

  1. Výpočetní technika a zdravotně postižení. www.kvd.zcu.cz [online]. Katedra výpočetní a didaktické techniky (KVD). Fakulta pedagogická Západočeské univerzity. ZČU [cit. 2023-02-28]. Dostupné online. 
  2. PAVLÍČEK, Radek. Braillské displeje: 01 Braillský displej [online]. Vzdělávací portál Pélion. Masarykova univerzita, 2020-10-22 [cit. 2023-02-28]. Dostupné online. 
  3. Shawn Lawton Henry. Pokyny pro zpřístupnění vývojových nástrojů (ATAG) Přehled [online]. World Wide Web Consortium, December 2008 [cit. 2012-12-18]. Dostupné online. 
  4. Shawn Lawton Henry. Pokyny k uživatelským agentům (User Agent Accessibility Guidelines, UAAG) Přehled [online]. World Wide Web Consortium, July 2005 [cit. 2012-12-18]. Dostupné online. 
  5. Timothy Stephen Springer. Paragraf č. 508 zákona o rehabilitaci [online]. SSB BART Group, 2010-02-24 [cit. 2015-08-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-08-31. 
  6. World Laws, Úvod do zákonů po celém světě [online]. WebAIM (Web Accessibility in Mind). Dostupné online. 
  7. Směrnice (EU) 2016/2102 Evropského parlamentu a Rady z 26. října 2016 o přístupnosti webových stránek a mobilních aplikací subjektů veřejného sektoru, EUR-Lex; publikováno ve 'Věstníku Evropské unie' dne 2.12.2016.
  8. Zákon č. 99/2019 Sb., o přístupnosti internetových stránek a mobilních aplikací

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]