Pálkova vila

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pálkova vila
Poloha
AdresaLiptovský Mikuláš, SlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pálkova vila (slovensky Vila Ing. Pálku) je vila v Liptovském Mikuláši na Školské ulici. Jejím autorem je československý architekt Vladimír Karfík. Nachází se na nároží ulice uprostřed parcely a je obklopena velkou zahradou.

Vnější popis budovy[editovat | editovat zdroj]

Dvoupatrová vila s tradiční zděnou konstrukcí vyniká v okolní zástavbě, od které se liší plochou střechou, neomítnutým režným zdivem a hlavně funkcionalistickým hmotovým provedením. Do domu se vstupuje ve středu dlouhého průčelí. Nad vstupem je arkýř s rohovým oknem.

Dispoziční a materiálově-hmotové řešení[editovat | editovat zdroj]

Dispoziční řešení se odvíjí kolem centra, jádra půdorysu, ze kterého vybíhají jednotlivá křídla budovy s jednou místností. Na jižní straně se nachází obývací společenská místnost s krbem otevřená směrem k terase. Severní křídlo působí nesouvisle, ale ve skutečnosti efektivně propojuje kuchyň s jídelnou a ostatními prostory pro služebnictvo. Obslužné křídlo je ukončeno garáží, jejíž zadní stěna je obloukově ukončena. Zubořez nacházející se na objektu souvisí s dnes již neexistující dřevěnou pergolou, která byla situována nad obývacím pokojem.

Překlad je výtvarně přiznán odlišným uložením režného zdiva. Typicky slovenským zvykem z tohoto období je hrubě opracovaný travertinový sokl, jenž připoutává objekt k zemi. Střechy jednotlivých objemů lemuje korunní římsa z bílé omítky, která je jasně ohraničuje v prostoru.

Funkce[editovat | editovat zdroj]

Pálkova vila již neslouží své původní funkci, a to bydlení. Její prostory byly využívány pro mateřskou školu, později pro Centrum pro léčbu drogově závislých a Pedagogicko-psychologické centrum. Následně se budova vrátila původním majitelům, avšak ti ji nevyužívají a stavba je tak opuštěná.

Vlivy na dílo[editovat | editovat zdroj]

Karfík vypracoval projekt v roce 1938 ve Zlíně. Protože ve válečných letech občanská výstavba stagnovala, byla návrh realizován až v roce 1944. Znalosti zásad funkcionalisticko-racionální architektury Le Corbusiera a principů organické architektury, kterou prosazoval Frank Lloyd Wright, uplatnil Vladimír Karfík i při projektování vily Ing. Pálky.

Mimo výtvarnosti je cítit vlivy Frank Lloyd Wrighta i co se týče dispozičního řešení. Půdorys trochu připomíná Wrightovy prérijní dispozice. Tento typ půdorysu je charakteristický existencí jakéhosi centra půdorysu, případně kompaktnějšího jádra, z něhož vybíhají jednotlivá křídla budovy s jednou místností.

Dispoziční řešení vybíhajících křídel se věrně odráží i ve hmotové skladbě. Na rozdíl od Frank Lloyd Wrighta však Karfík nepoužil mělké ploché střechy konzolovitě přečnívající do exteriéru, ale typicky evropské, le corbusiérovsky ploché. Z celé hmotové skladby lze cítit corbusierovskou škatulkovitost.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pálkova vila na slovenské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Dulla M., Moravčíková H .: Architektura Slovenska v 20. století, Slovart, Bratislava 2002