Ozubení

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxOzubení
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádsudokopytníci (Cetartiodactyla)
Podřádkytovci (Cetacea)
Flower, 1869
Čeledi
Sesterská skupina
kosticovci (Mysticeti)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Tento článek je o podřádu kytovců. O technickém zařízení pojednává článek ozubení (technika).

Ozubení (Odontoceti) je malořád podřádu kytovců. Pro zástupce tohoto podřádu je charakteristické, že mají zuby, což je jeden ze znaků, jímž se odlišují od kosticovců, kteří mají kostice. Ozubení jsou aktivní lovci, živí se rybami, chobotnicemi a někdy mořskými savci.

Anatomie[editovat | editovat zdroj]

Ozubení mají jednu nozdru na temeni hlavy (zatímco kosticovci mají dvě). Až na vorvaňovité jsou ozubení menší než kosticovci. Zuby se mezi druhy značně liší. Může jich být spousta, jako u některých delfínů, kteří mají v tlamě více než 100 zubů. Další extrémy pozorujeme u narvalovitých s jejich dlouhým klem a u téměř bezzubých vorvaňovcovitých se zvlaštními zuby pouze u samců. Ne všechny druhy používají své zuby ke krmení. Například vorvaňovití používají své zuby k předvádění se a k agresivním útokům.

Chování[editovat | editovat zdroj]

Hlas[editovat | editovat zdroj]

Hlasové projevy jsou u ozubených velmi důležité. Jsou schopni vydávat různé zvuky určené ke komunikaci, ale také dokážou využít ultrazvuk k echolokaci.

Pohyb[editovat | editovat zdroj]

Většina ozubených plave svižně. Menší druhy se občas svezou na vlnách, vyvolaných projíždející lodí. Delfíni jsou známi svými akrobatickými výskoky z vody.

Sociální chování[editovat | editovat zdroj]

Většinou žijí ozubení ve skupinách o tuctech kusů. Tyto malé skupinky se příležitostně spojují a vytvářejí větší agregace až o tisíci velrybách. Ozubení jsou schopni složitých vztahů, například týmového lovu. Některé druhy v zajetí prokazují velký potenciál pro učení se, z tohoto důvodu jsou považování za jedny z nejinteligentnějších zvířat.

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]