Obalkyknih.cz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Projekt Obalkyknih.cz slučuje různé zdroje informací o knihách v rámci jedné webové služby. Služba je určena pro knihovny, dodavatele knihovních systémů, čtenáře a nakladatele.

Charakteristika služby a historie[editovat | editovat zdroj]

Podle prvotních návrhů se měla služba stát centrálním repozitářem obrázků obálek knih, které měly být určeny pro integraci do katalogů knihoven. Další vývoj umožňuje nahrávání obálek knih a periodik, ale také obsahů knih a periodik, fulltexty obsahů, anotace, komentáře či hodnocení a autority. Server disponuje přibližně 1 418 986 obálkami a 235 686 obsahy českých a zahraničních publikací.

Služba vznikla v roce 2008 a byla projektována Moravskou zemskou knihovnou v rámci programu VISK 3. V roce 2010 prošel projekt intenzivním vývojem a databáze byla obohacena o nové prvky. Na technickém řešení se podílela Vědecká knihovna Olomouc. Dne 25. 11. 2010 se v Moravské zemské knihovně konala schůzka odborné sekce pro informační technologie členů SDRUK, kde bylo oznámeno, že Moravská zemská knihovna již projekt nebude nadále podporovat. Projekt si převzala Městská knihovna v Praze, Moravská zemská knihovna zůstala jako spolupracující instituce. V roce 2013 předala Moravská zemská knihovna práva k projektu SDRUK, které je předalo Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích.

V roce 2016 obdržela Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích a Moravská zemská knihovna v Brně ocenění Knihovna roku za rozvoj služby Obalkyknih.cz.

Statistické údaje[editovat | editovat zdroj]

Systém využívají knihovny všech zaměření i velikostí. Zvyšuje se i počet zapojených knihoven, při spouštění projektu bylo evidováno cca 70 knihoven, v roce 2011 to bylo 120 knihoven. Rostly i nároky na hardwarové vybavení, došlo k virtualizaci serverů a tím i ke stabilitě prostředí služby. V roce 2015 odbavil hlavní server měsíčně 55 milionů požadavků, to je 2 miliony denně, průměrně 20 dotazů za vteřinu, ve špičkách (9:00-15:00) odbavují servery 40-80 požadavků za vteřinu. Denně je do databáze nahráno, nebo je upraveno průměrně 250 dokumentů. Denní přírůstek dat činí 3 GB, z nichž se následně generují náhledy obálek v různých rozlišeních. 20 Mbit za vteřinu je průměrný datový tok z a na servery.

Druhy obálek[editovat | editovat zdroj]

Služba uchovává tři různé velikosti obálek

  • malé náhledy (ikonky) – jsou vhodné pro použití do tabulek se stručnými výsledky vyhledávání
  • větší obrázky (rozměry do 170x240)
  • převzaté originály – musí se vzít v potaz možnost komerčního zneužití

K některým publikacím jsou přidány obsahy ve formátu PDF. Uživatel zde může nalézt také anotace, recenze, hodnocení. Je zde možnost nahrání vlastní recenze. Dále služba stahuje recenze a anotace ze serveru SCKN a Amazonu. Server také umožní uživateli najít seznam knihoven, které mají určitou konkrétní publikaci ve svém fondu a také kontakt na nakladatele či knihkupce. Toto vyhledávání je umožněno pomocí aplikačního rozhraní verze 2.0. Další funkcí, kterou systém nabízí, je doporučování literatury. Význam této funkce spočívá v zobrazení odkazů na knihy, které souvisí s prohlíženou knihou.

Zdroje obálek a obsahů[editovat | editovat zdroj]

Jedním ze zdrojů je TOC server, který provozuje Národní knihovna ČR. Pracovníci knihoven skenují, ukládají na server, odkud se stahují přímo do portálu Obalkyknih.cz. Knihovny mohou zasílat jednotlivé obrázky, nebo i ve formátu .zip. Takto se začaly zpracovávat i obálky časopisů. Dalšími dodavateli obálek jsou knihkupci a nakladatelé, obálky jsou stahovány ze serverů Amazon, Google Books a dalších. Návod, jak vložit obálky, je dostupný přímo na stránce portálu www.obalkyknih.cz.

Identifikátory[editovat | editovat zdroj]

Tato služba slouží k obohacení publikací, prvky lze zobrazit podle několika identifikátorů, které jsou zapsány v bibliografickém záznamu. Pokud záznam obsahuje alespoň jeden z níže zmíněných identifikátorů, lze prvky zobrazit a knihovník se nemusí starat o provázání mezi katalogem a službou obalkyknih.cz. To za něj udělá skript v katalogu.

  • ISBN (International Standard Book Number, mezinárodní standardní číslo knihy)
  • ISSN (International Standard Serial Number, mezinárodní standardní číslo seriálové publikace) – skenují se obálka a obsahy časopisů – nově vydaných i starších
  • číslo OCLC (položkové číslo záznamu v souborném katalogu WorldCat)
  • EAN (European Article Number, systém pro označování zboží čárovými kódy) – do systému se dají vkládat obaly CD, DVD, hry
  • číslo ČNB (číslo České národní bibliografie) – tento identifikátor slouží knihovnám v případě, že nemají žádný jiný identifikátor (přiděluje jej Národní knihovna ČR)

Služby[editovat | editovat zdroj]

Veřejnosti poskytují Obálky knih jen uložená data prostřednictvím anonymního vyhledávání. Registrovat se mohou jen knihovny nebo nakladatelství.

Nutným předpokladem aktivního zapojení do projektu (knihovny nebo nakladatelství) je registrace a URL adresy (případně také IP adresy). Knihovna vyplní registrační formulář, následně bude vytvořen uživatelský účet a knihovní systémy. Knihovnu musí ověřit správce a po ověření se již knihovna může přihlásit do služby.

Partneři[editovat | editovat zdroj]

Svaz knihovníků a informačních pracovníků a níže jmenované firmy se dohodly na spolupráci v rámci projektu obalkyknih.cz.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]