Svaz českých knihkupců a nakladatelů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svaz českých knihkupců a nakladatelů
Vznik16. května 1990
Právní formaspolek
SídloFügnerovo náměstí 1808/3, Praha, 120 00, Česko
Oficiální webwww.sckn.cz
Datová schránkaz32tk8w
IČO47610492 (VR)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) je profesní organizace knihkupců a nakladatelů. Cílem je hájit společné zájmy nakladatelů, distributorů knih a knihkupců.

Vydává čtrnáctideník Knižní novinky s bibliografickou přílohou, která je nejúplnějším a nejrozsáhlejším soupisem tohoto druhu v ČR. Svaz je pořadatelem mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy a uděluje literární Cenu Jiřího Ortena. Každý rok také publikuje Zprávu o českém knižním trhu.

Komise pro dětskou literaturu SČKN spolu s Českou sekcí Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu (IBBY) připravují katalog Nejlepší knihy dětem, který vychází pravidelně jednou ročně od roku 2012/2013 a má sloužit jako inspirace pro rodiče, knihovníky, knihkupce a vzdělávací instituce.[1][2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

SČKN byl založen roku 1879 J. R. Vilímkem, J. Ottem a F. Topičem, kteří chtěli šířit české knihy a dodržovat etiku. Je registrován jako občanské sdružení, které má 216 členů, jsou v něm např.: distributoři, nakladatelé nebo knihkupci. SČKN také spolupracuje s různými federacemi, jako je Evropská knihkupecká federace nebo Federace evropských nakladatelů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. S.R.O, TOVARNA CZ. Nejlepší knihy dětem - nový katalog - Městská knihovna v Praze. www.mlp.cz [online]. [cit. 2024-01-24]. Dostupné online. 
  2. 36 nejlepších dětských knih podle knihkupců nově v katalogu | Kultura. Lidovky.cz [online]. 2013-11-21 [cit. 2024-02-20]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]