Obřany (hrad, okres Kroměříž)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Obřany (hrad u Chvalčova))
Obřany
Zřícenina hradu Obřany (2014)
Zřícenina hradu Obřany (2014)
Základní informace
Slohgotický
Výstavba14. století
Zánik15. století
StavebníkBoček z Kunštátu a Poděbrad
Poloha
AdresaChvalčov, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Obřany
Obřany
Další informace
Rejstříkové číslo památky34610/7-5981 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Obřany jsou zřícenina hradu v Hostýnských vrších poblíž Bystřice pod Hostýnem v okrese Kroměříž. Od roku 1973 jsou chráněny jako kulturní památka.[1] Zbytky hradu se nachází na území přírodní rezervace Obřany.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hrad založil před rokem 1365 Boček z Kunštátu a Poděbrad. Nazval jej podle zaniklého rodového sídla Obřany u Brna. Došlo však k tomu bez souhlasu moravského markraběte Jana Jindřicha i jeho bratra českého krále Karla IV. Ten nařídil v roce 1366 demolici hradu, ale výsledkem bylo patrně jen pozastavení jeho další výstavby.[2] Hrad byl v první polovině 15. století patrně provizorně využíván a zničen až za husitských válek. Poté již nebyl hrad využíván a nahradila ho nově zbudovaná tvrz v Bystřici pod Hostýnem.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Tvar hradu Obřany byl velice uzpůsoben úzkému a protáhlému vrcholovému hřebeni o rozměrech přibližně 120×20 metrů. V západní části jsou pozůstatky okrouhlé strážní věžice. Ve východní části jsou terénní náznaky rozměrného paláce. Hradní válcová věž stojí na nejvíce chráněném místě s širokým výhledem. Na jižní straně hradu jsou terénní pozůstatky příkopu a valu (které nebyly dostatečně dokončeny) a nacházela se zde vstupní brána.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Se svou nadmořskou výškou 704 metrů je po nedalekém hradu Skalný druhým nejvýše položeným hradem na Moravě. Historik Václav Štěpán považuje toto tvrzení za mylné a uvádí výše položený hrad Rabštejn u Rýmařova ležící ve výši 805 m n. m., případně slezský Koberštejn u Jeseníku ve výši 934 metrů.[3]

Pod zříceninou hradu se nachází vodní pramen Táborského a Ondrúškův (původně Hladová studánka). Je pojmenován na počest etnografa-spisovatele Františka Táborského a malíře Františka Ondrúška, kteří sem často docházeli a vodili své přátele.

Ohrožení památky[editovat | editovat zdroj]

Torzo hradního zdiva je značně pobořeno a trvale podléhá destrukci, způsobené zvětráváním, vandalskými zásahy i pády stromů.[4]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Hrad je přístupný po červené turistické značce, která vede z Bystřice pod Hostýnem na Hostýn, a poté k turistickému rozcestníku Rožnovjačka.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2016-11-10]. Identifikátor záznamu 146339 : Hrad Obřany, zřícenina. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. CIZEK, Hrady cz s r o Jiri. Hrad Obřany, Chvalčov. www.hrady.cz [online]. [cit. 2021-07-11]. Dostupné online. 
  3. ŠTĚPÁN, Václav. Historie hradu Obřany v Hostýnských vrších. In: Zpravodaj Muzea Kroměřížska 1982/2. Kroměříž: Muzeum Kroměřížska, 1982. S. 31–40.
  4. Seznam ohrožených nemovitých památek: hrad Obřany, zřícenina [online]. Praha: Národní památkový ústav, 2014-07-28 [cit. 2018-09-14]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]