Numerická klávesnice počítače

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o části počítačové klávesnice. Další významy jsou uvedeny na stránce Klávesnice (technika)#numerické klávesnice.
Numerická klávesnice jako součást počítačové klávesnice
Samostatná numerická klávesnice
klávesnice notebooku s integrovanou numerickou klávesnicí v pravé části (Symboly numerické klávesnice jsou v tomto případě umístěny v pravém horním rohu kláves a zvýrazněny rámečkem.)
klávesnice notebooku se samostatnou numerickou klávesnicí vpravo

Numerická klávesnice počítače je obvykle 17klávesová část klávesnice, která umožňuje efektivní zadávání čísel. Myšlenku 10klávesové části klávesnice původně vymyslel Tadao Kashio, vývojář kalkulaček Casio.

Klávesy numerické klávesnice jsou číslice 09, + (plus), - (minus), *(násobení), / (dělení, též lomítko), . (desetinná tečka), Num Lock a Enter.

Numerická klávesnice bývá umístěna jako samostatný oddíl napravo. Klávesnice notebooku obvykle nemají samostatnou numerickou klávesnici, ta ale může být integrována v rámci alfanumerické klávesnice. Nejedná se však v tomto případě o číselnou řadu v její horní části, nýbrž o skupinu kláves s jinou primární funkcí, zachovávající přibližně stejné uspořádání, jako má numerická klávesnice. Vstup klávesnice lze zajistit přidržením pomocné klávesy (obvykle označené Fn) a stiskem těchto kláves. Obzvláště velké notebooky (obvykle ty s 15,6palcovými nebo většími obrazovkami) mohou mít prostor pro samostatnou numerickou klávesnici a mnoho společností prodává samostatné numerické klávesnice, které lze připojit k počítačům či notebookům přes USB (z nichž mnohé také přidávají mezerník vedle 0, kde se nachází palec, a další klávesa 00, který je typický pro moderní mechanické a registrační pokladny).

Někdy je nutné rozlišovat mezi klávesou na numerické klávesnici a ekvivalentní klávesou na klávesnici. Například v závislosti na použitém softwaru může stisknutí klávesy numerické klávesnice 0 vést k jinému výsledku než stisknutí 0 u kláves s písmeny a čísly. V takových případech může být specifikován klíč specifický pro numerickou klávesnici, jako je Numpad 0, Num 0 nebo podobně, aby se zabránilo podobnosti.

Numerické klávesnice obvykle pracují ve dvou režimech. Když je funkce Num Lock vypnutá, fungují klávesy 8, 6, 2 a 4 jako šipky nahoru / dolů, pravá a levá; a 7, 9, 3 a 1 funkce, jako je Home, PgUp, PgDn a End. Když je funkce Num Lock zapnutá, číselné klávesy napíšou odpovídající číslo (viz dole v tabulce). Na počítačích Apple Macintosh bez Num Locku numerická klávesnice vytvoří pouze čísla; Klávesa Num Lock je nahrazena klávesou Clear.

Jméno klávesy Numlock zapnut Numlock vypnut
Numpad 1 1 klávesa End
Numpad 2 2 šipka dolů
Numpad 3 3 Page Down
Numpad 4 4 šipka vlevo
Numpad 5 5 žádná funkce
Numpad 6 6 šipka vpravo
Numpad 7 7 klávesa Home
Numpad 8 8 šipka nahoru
Numpad 9 9 Page Up
Numpad 0 0 klávesa Insert
Numpad . . (tečka) klávesa Delete

Uspořádání číslic na numerické klávesnici s klávesami 7 - 8 - 9 se dvěma řádky nad klávesami 1 - 2 - 3 je převzato z kalkulačky a elektronické pokladny. Od rozložení klávesnice Touch-Tone se výrazně liší, že telefony mají klávesy 1 - 2 - 3 nahoře a klávesy 7 - 8 - 9 ve třetí řadě dole.

Numerická klávesnice je užitečná pro rychlé zadávání dlouhých čísel, například v tabulkách, finančních a účetních programech. Je také užitečná v počítačích se systémem Windows pro zadávání klávesových zkratek začínajících na [Alt pro speciální symboly, například symbol stupňů, °, tj. Alt + 0 + 1 + 7 + 6. Technicky platí, že metoda z předchozího příkladu používají úvodní 0 (náhradní kód ANSI), funguje pouze při použití se soukromými klávesy numerické klávesnice, takže ji lze psát méně dvojznačně s jedním ze symbolů uvedených výše. Při zadávání hexadecimální hodnoty Unicode by pouze klávesa numerické klávesnice + měla být pouze úvodní '+'.

Měření rychlosti[editovat | editovat zdroj]

Rychlost psaní na numerické klávesnici se měří v počet kláves za hodinu (KPH). Pro práci s počítači je doporučená rychlost 9000 KPH. Expert napíše až 12 000 KPH.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bàn phím số na vietnamské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]