Nevidzany (okres Zlaté Moravce)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nevidzany
Poloha
Souřadnice
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajNitranský
OkresZlaté Moravce
Nevidzany
Nevidzany
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha10,26 km²
Počet obyvatel595
Hustota zalidnění58 obyv./km²
Správa
Statusobec
StarostaKristína Bónová
Vznik1113
Adresa obecního úřaduObecný úrad Nevidzany 106
951 62
Telefonní předvolba037
PSČ951 62
Označení vozidel (do r. 2022)ZM
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nevidzany jsou obec na Slovensku ležící v okrese Zlaté Moravce v Nitranském kraji.

Přírodní podmínky[editovat | editovat zdroj]

Obec leží v severozápadní části Pohronské pahorkatiny v dolině potoka Širočina (kolem soutoku s Podegerským potokem). Většinu výměry obce zabírá zemědělsky využívaná půda, jen východní část je pokryta listnatými lesy (převažuje dub a akát, méně je zastoupen jasan, habr, jen minimálně jehličnaté lesy).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Katastr obce byl osídlen odedávna, dokumentován bohatě nálezy z neolitu, doloženo sídliště eneolitické a halštatské. První písemná zmínka pochází z roku 1229 jako Nywg, poté v několika dalších formách, v novějším znění jako Newiczany z roku 1773. V současné formě název zmiňují až zdroje po vzniku samostatné Československé republiky. Obec patřila zemanským rodinám (z Ďura, rodině Tapjayovců, Petényiovců a dalším). V roce 1616 byla vypálena Turky.

Demografické údaje[editovat | editovat zdroj]

Ke 31. 12. 2008 žilo na území obce 626 obyvatel, z toho 314 žen. Dětí do 15 let bylo 98, lidí v poproduktivním věku celkem 147.

Hospodářství[editovat | editovat zdroj]

Obyvatelé obce se tradičně živili zemědělstvím a na něj vázanými malými potravinářskými provozy. V obci bývaly dva mlýny, lisovna oleje a řada dalších provozů. Rozvíjelo se také vinařství. Po roce 1957 se většina zemědělské výroby soustředila do Jednotného zemědělského družstva, které po roce 1989 de facto zaniklo. V současnosti většina obyvatel za prací dojíždí do blízkých měst - Vráble, Zlaté Moravce, Nitra nebo do jaderné elektrárny Mochovce.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]