Na západ od ráje

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Na západ od ráje
AutorHarry Harrison
Původní názevWest of Eden
PřekladatelMartin Janda
ZeměSpojené státy americké
Jazykangličtina
CyklusRáj
Námětdinosauři, paleontologie
Literární formapróza
Literární druhepika
Žánrsci-fi
VydavatelBantam Books
Datum vydání1984
Český vydavatelLaser
Česky vydáno1995
Typ médiatištěné, brožované
Počet stran576
ISBN80-7193-009-1
Předchozí a následující dílo
Zima v ráji
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Na západ od ráje (anglicky West of Eden) je kniha amerického spisovatele a autora sci-fi Harry Harrisona. Vyšla v roce 1984 (česky v roce 1995) a je to první díl trilogie Ráj, která má ještě dvě pokračování (Zima v ráji a Návrat do ráje).

Děj[editovat | editovat zdroj]

Základní zápletku tvoří hypotetický scénář, ve kterém nedojde k dopadu smrtícího meteoritu Chicxulub na konci křídy před 65 milion let. Dinosauři i další pravěcí plazi tedy přežijí a v období geologické současnosti vytvoří civilizaci zvanou Yilané. Její příslušníci jsou potomky mosasaurů, dravých mořských plazů (kteří ale nepatří mezi dinosaury).

Ve stejné době na amerických kontinentech vzniká také člověk. Děj jej zastihne na vývojové úrovni pozdního paleolitu (jako kromaňonce). Civilizace inteligentních plazů je podstatně vyspělejší a dokáže geneticky modifikovat mnohé organismy ke svému prospěchu (chová například bojové dinosaury, ichtyosaury apod.). Děj neodvratně směřuje k válečnému střetu mezi oběma světy – savčím a plazím a plazi mají zpočátku jasně navrch. Hlavním lidským hrdinou je chlapec Kerrick, který je Yilany zajat a vyrůstá jako jejich zajatec a později i druh. Nakonec však od cizího druhu uteče a stane v čele odporu lidí proti plazům. Kniha končí (dočasným) vyhnáním Yilanů ze světa lidí.

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]