Soylent Green

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Soylent Green
Země původuUSA
Jazykangličtina
Délka97 minut
PředlohaMísto, místo! Více místa!
NámětHarry Harrison
ScénářStanley R. Greenberg
RežieRichard Fleischer
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleCharlton Heston
Leigh Taylor-Young
Edward G. Robinson
ProdukceWalter Seltzer
Russell Thacher
HudbaFred Myrow
KameraRichard H. Kline
StřihSamuel E. Beetley
Výroba a distribuce
Premiéra19. dubna 1973
DistribuceMetro-Goldwyn-Mayer
Soylent Green na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Soylent Green je americký sci-fi film z roku 1973. Předlohou byl dystopický román Harryho Harrisona z roku 1966 Místo, místo! Více místa!.[1]

Poukazuje hlavně na problémy přelidnění, znečištění a zhroucení civilizace. V roce 2022 v čtyřicetimilionovém Manhattanu dochází k stále častějším výpadkům i základních služeb; běžné potraviny (které jsou nyní nepředstavitelně drahé a dovolit si je může jen skupina velmi bohatých) již dávno vytlačily náhražky, kterými jsou Soylent Red, Soylent Yellow a nově i Soylent Green. Ten má být podle reklamní kampaně ve filmu vyráběn z mořského planktonu. Jeho původ je však základní zápletkou celého snímku, rozluštit se jej pokouší detektiv Robert Thorn (Charlton Heston) a jeho spolubydlící, policejní vyšetřovatel Sol Roth (Edward G. Robinson). Obě ústřední postavy nejprve rozkrývají vraždu jednoho z členů představenstva společnosti Soylent, později se však celý případ stále více komplikuje.

Přelidnění a znečištění bylo častými tématy science fiction 70. let a připomínalo problémy stále rychleji se rozšiřující techniky a průmyslové výroby. Film získal ocenění Nebula Award a Saturn Award za nejlepší vědeckofantastický film roku 1973. Mnohé prvky tohoto snímku byly později použity jako parafráze či parodie v různých novějších filmech či televizních seriálech, jako například "Domov", eufemisticky nazývaná klinika pro eutanazie, či původ samotného zeleného soylentu jako takového.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HARRISON, Harry. Místo, místo! Více místa!. Brno: Návrat, 1995. ISBN 80-7174-913-3. Kapitola obálka. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]