Zakuklená kosmická loď

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zakuklená kosmická loď
AutorHarry Harrison
Původní názevThe Mothballed Spaceship
Jazykangličtina
Žánrspekulativní fikce
Datum vydání1973
Předchozí a následující dílo
Třetí planeta smrti Čtvrtá planeta smrti 1: Návrat na planetu smrti
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zakuklená kosmická loď (v anglickém originále The Mothballed Spaceship) je vědeckofantastická povídka amerického spisovatele Harryho Harrisona, která vyšla v antologii Astounding: John W. Campbell Memorial Anthology z roku 1973 sestavené H. Harrisonem na počest Johna W. Campbella.[1][2]

Česky vyšla v roce 1998 v povídkové sbírce Ocelové vize a předtím v roce 1994 pod názvem Kosmická loď plná pavučin v časopise Ikarie č. 1994/05.

Povídku lze zařadit do série Planety smrti, vystupuje v ní Jason dinAlt, protagonista tohoto cyklu.[2] Chronologicky náleží mezi třetí (Třetí planeta smrti) a čtvrtý díl série (Čtvrtá planeta smrti 1: Návrat na planetu smrti).

Námět[editovat | editovat zdroj]

Jason dinAlt získal se svými společníky ve vesmíru obrovský kredit po úspěšné operaci na planetě Felicity. Teď na něj čeká další úkol, vláda Země si jej spolu s jeho týmem najala, aby zabránil invazi vesmírných pirátů a hrdlořezů. K tomu má dopomoci vyřazená gigantická bitevní loď s výkonnými motory a děly. Nebude to však jednoduché, problémem bude už jen se do mohutné kosmické lodi dostat...

Postavy[editovat | editovat zdroj]

  • Jason dinAlt – hlavní hrdina, vesmírný dobrodruh
  • Kerk Pyrrus – vůdce Pyrranů
  • Meta – pyrranská pilotka kosmické lodi a přítelkyně Jasona dinAlta
  • admirál Djukich – velitel letectva planety Země
  • Shrenkly – velitel pozemského kódovacího oddělení

Planety[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Planety smrti#Planety.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Pozemšťané se připravují na nájezd Rimů – vesmírných pirátů, a hodlají k tomu využít několik tisíc let starou zakonzervovanou válečnou loď s ničivou palebnou silou, silnými motory a příznačným jménem Nezničitelná. Má to však háček, do kosmické lodi se nejde dostat. Jakékoli pokusy o vniknutí končí smrtí narušitelů. Velení Země si pro tento úkol najme Jasona din Alta a jeho pyrranské přátele. Jason jako zkušený licitátor vyjedná navýšení odměny z 500 milionů na 1 miliardu. Na úkol mají 30 dní.

Loď komunikuje a Jasona napadne vysílat kódované signály k prolomení bezpečnostní bariéry. Metoda je ale příliš zdlouhavá a tak je třeba přistoupit k přímočařejší akci. Využije roje balvanů mířícího k lodi, který poslouží jako klamný cíl. Jason a Kerk se nepozorovaně dostanou do lodi, kde je zaregistruje vnitřní bezpečnostní okruh. Loď aktivuje autodestrukční program. Ten dokáže v poslední chvíli deaktivovat Meta, která přijde na příslušné heslo. To zní "haltu", což znamená v esperantu stop.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Mothballed Spaceship na Internet Speculative Fiction Database (anglicky)
  2. a b The Mothballed Spaceship, michaelowencarroll.com (anglicky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]