Ráj (knižní série)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ráj

AutorHarry Harrison
Původní názevEden
West of Eden
ZeměUSAUSA USA
Jazykangličtina
Žánrscience fiction
Datum vydání
Datum českého vydání
  • Na západ od ráje, 1995
  • Zima v ráji, 1999
  • Návrat do ráje, 2000
Typ médiatištěné
Počet knih3
WebWest of Eden Trilogy
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ráj je vědeckofantastická knižní série amerického spisovatele Harryho Harrisona. Jedná se o trilogii, jejímž námětem je alternativní historie, ve které dinosauři na Zemi nevyhynuli.[1] Anglický název cyklu je Eden nebo West of Eden.

Děj se odehrává v alternativní realitě v Severní Americe obývané lovci a sběrači. Ve universu této série je to jediný kontinent obývaný lidmi. Hlavním protivníkem lidí jsou Yilané – rasa inteligentních plazů pocházejících z mosasaurů. Protagonistou příběhů je Kerrick, chlapec unesený a vychovaný těmito plazy, kterému se podaří utéci a následně organizuje lidi proti Yilanům.

Seznam knih[editovat | editovat zdroj]

Sérii tvoří tři romány vydané v 80. letech 20. století.

Do světa Ráje volně náleží i Harrisonova povídka Dawn of the Endless Night z roku 1992 o vymírání inteligentních dinosaurů, která vyšla v antologii The Ultimate Dinosaur sestavené Byronem Preissem a Robertem Silverbergem[3]; a noveleta The World West of Eden ze srpna 1984.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HARRISON, Harry. První planeta smrti. Brno: AF 167, 1991. ISBN 80-85384-03-5. Kapitola Doslov: pár slov o autorovi, s. 206. 
  2. a b NEFF, Ondřej; OLŠA, Jaroslav. Encyklopedie literatury science fiction. Praha: AFSF, 1995. ISBN 80-85390-33-7. Kapitola Harry Harrison, s. 257. 
  3. Заря бесконечной ночи (Dawn of the Endless Night), fantlab.ru (rusky)
  4. The World West of Eden na Internet Speculative Fiction Database (anglicky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]