Stroj času zn. Hollywood

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stroj času zn. Hollywood
AutorHarry Harrison
Původní názevThe Technicolor Time Machine
ZeměSpojené státy americké
Jazykangličtina
Žánrscience fiction
VydavatelDoubleday
Datum vydání1967
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stroj času zn. Hollywood (v anglickém originále The Technicolor® Time Machine) je vědeckofantastický román amerického spisovatele Harryho Harrisona vydaný nakladatelstvím Doubleday v roce 1967.[1][2] Nejprve vyšel pod názvem The Time-Machined Saga jako třídílný seriál na pokračování v březnu, dubnu a květnu 1967 v americkém časopise Analog Science Fiction and Fact.[1]

Tématem knihy je cestování v čase s komediálními prvky, které parodují filmový průmysl v Hollywoodu.[1] Česky knihu vydalo nakladatelství Ivo Železný v roce 1999 (ISBN 80-240-0618-9).

Námět[editovat | editovat zdroj]

Producent Barney Hendrickson se pokouší zachránit filmové studio Climactic Studios před bankrotem. K tomu má dopomoci jedině kasovní trhák, velkofilm o objevení Ameriky léta před Kryštofem Kolumbem, který lze natočit bez použití drahých rekvizit. S využitím stroje času profesora Hewitta se bude natáčet přímo v 11. století, rychle a nenákladně. Zranění hlavního představitele způsobí komplikace, jeho roli musí převzít viking Ottar.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c The Technicolor Time Machine, michaelowencarroll.com (anglicky)
  2. NEFF, Ondřej; OLŠA, Jaroslav. Encyklopedie literatury science fiction. Praha: AFSF, 1995. ISBN 80-7174-913-3. Kapitola Harry Harrison, s. 257. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]