Národní institut SYRI

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zástupci SYRI na konferenci v Senátu PČR dne 20. 6. 2023.
Zástupci SYRI na konferenci v Senátu PČR dne 20. 6. 2023.

Národní institut pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik, též Národní institut SYRI[pozn. 1] je vědecká instituce sdružující vědce Masarykovy univerzity, Univerzity Karlovy[1] a Akademie věd ČR formou virtuálního vědeckého hubu.[2] Jedním z cílů tohoto vědeckého institutu, financovaného z prostředků Evropské unie, je poskytovat v reálném čase doporučení pro decizní sféru, která se bude na jejich základě rozhodovat.

Vznik SYRI[editovat | editovat zdroj]

Národní institut SYRI vznikl spolu s dalšími čtyřmi instituty jako projekt v rámci programu EXCELES Národního plánu obnovy (NPO) financovaného z prostředků EU Next Generation. Národní plán obnovy připravila a na svém jednání 17. 5. 2021 schválila vláda Andreje Babiše (Usnesení vlády ČR č. 467[3]) a 1. 7. 2021 jej předložila Evropské komisi

Dne 13. 9. 2021 byl usnesením vlády České republiky č. 796 v souladu s § 5 odst. 2 zákona č. 130/2002 Sb. schválen „Program podpory excelentního výzkumu v prioritních oblastech veřejného zájmu ve zdravotnictví – EXCELES“', který je financován z prostředků Evropské unie prostřednictvím Nástroje pro oživení a odolnost.

Veřejnou soutěž v programu EXCELES vyhlásilo MŠMT dne 8. 12. 2021 podle zákona o podpoře, výzkumu, experimentálního vývoje a inovací.[4] Masarykova univerzita, Univerzita Karlova a ústavy Akademie věd ČR vytvořily konsorcium a přihlásily se do této soutěže s návrhem projektu Institutu SYRI. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy rozhodlo podle podmínek stanovených programem EXCELES a jeho zadávací dokumentací projekt podpořit.

Složení SYRI a výzkumné otázky[editovat | editovat zdroj]

V SYRI od 1. 6. 2022 pracuje 150 vědců v 9 výzkumných skupinách, které jsou zaměřeny na komunikaci, rizika a nejistoty, právo a vládnutí, společenskou odolnost, socioekonomické nerovnosti ve zdraví, polarizaci a populismus, efektivitu zdravotního systému, vzdělávání, ekonomické dopady a trh práce. V každém z výzkumných týmů spolupracují vědci ze všech tří zakladatelských institucí, kterými jsou Masarykova univerzita, Univerzita Karlovy a Akademie věd ČR, což jsou tři klíčové vědecké instituce v České republice. Své výsledky SYRI komunikuje směrem k decizní sféře napříč politickým spektrem. Příkladem jsou kulaté stoly v Poslanecké sněmovně[5] nebo konference v Senátu.[6]

Struktura SYRI[editovat | editovat zdroj]

Vrcholným orgánem SYRI je Koordinační rada na úrovni prorektorů obou univerzit (MUNI, UK) a místopředsedy Akademie věd ČR. Jejím úkolem je schvalovat základní koncepci institutu a dohlížet na její realizaci, schvalovat společná pravidla pro oblast rozvoje lidských zdrojů a řízení rizik. Dále pak projednávat zprávy Řídícího výboru o činnosti a naplňování projektových závazků a rozhodovat o sporných otázkách, které se nepodaří vyřešit jednáním na úrovni Řídícího výboru.

Společným výkonným a řídícím orgánem je Řídící výbor, složený z jednotlivých partnerů. Jeho předsedkyní je vědecká ředitelka SYRI. Řídící výbor odpovídá za naplňování závazků projektu, přípravu společných pravidel pro oblast lidských zdrojů a monitoring rizik, za sledování čerpání rozpočtu projektu. Dále pak za vyhledávání strategických rozvojových příležitostí a grantovou strategii, za nastavení koncepce vztahů SYRI k velkým výzkumným infrastrukturám a za koncepci vnitřní i vnější komunikace, jakož i za usměrňování všech ostatních společných záležitostí SYRI.

Nezávislé hodnocení činnosti a podněty pro další strategický rozvoj zabezpečuje Mezinárodní vědecká poradní rada (ISAB), která na základě evaluace jednou ročně hodnotí personální složení, rozvoj a výstupy jednotlivých výzkumných oblastí, řízení projektu apod. Zpráva a doporučení ISAB je vždy projednána společně se stanoviskem a návrhem opatření předloženými Řídícím výborem v Koordinační radě.

Základní odpovědnost za nastavení a realizaci výzkumného zaměření a personálního obsazení v jednotlivých výzkumných oblastech mají jejich koordinátoři, kteří tvoří Vědecký výbor. Jednotlivé výzkumné oblasti jsou postaveny na principu meziinstitucionálních a interdisciplinárních týmů.

Národní institut SYRI pravidelně zveřejňuje informace na svých webových stránkách.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Zkratka SYRI - systémová rizika

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. REDAKCE. Do pětistovky nejlepších patří tři české vysoké školy. MU poskočila o 150 míst. Universitas, magazín vysokých škol [online]. 2023-06-28 [cit. 2023-07-04]. Dostupné online. 
  2. SYRI/O nás [online]. SYRI [cit. 2023-07-03]. Dostupné online. 
  3. https://www.mpo.cz/assets/cz/podnikani/2021/11/USNESENI-VLADY-CESKE-REPUBLIKY-c-467-k-NPO.pdf
  4. MŠMT vyhlašuje veřejnou soutěž v programu EXCELES, MŠMT ČR. www.msmt.cz [online]. [cit. 2023-07-04]. Dostupné online. 
  5. Kulatý stůl SYRI v Poslanecké sněmovně. www.syri.cz [online]. syri [cit. 2023-07-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2023-07-04. 
  6. Konference v Senátu zvýraznila význam sociálních věd. www.syri.cz [online]. syri [cit. 2023-07-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2023-07-04.