Monte Rosa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Masiv Monte Rosa
Masiv Monte Rosa - pohled od Zermattu
Monte Rosa

Nejvyšší bod4634 m n. m. (Dufourspitze)

Nadřazená jednotkaWalliské Alpy

SvětadílEvropa
StátŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
ItálieItálie Itálie
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Masiv Monte Rosa (německy Monte Rosa Gruppe; italsky Massiccio del Monte Rosa; francouzsky Massif du Mont Rose) je horský masiv na východě Walliských Alp, na hranicích Švýcarska a Itálie. Jméno "Monte Rosa" není odvozeno od italského slova "rosa" (růžový), jak se často mylně uvádí[1], ale od franko-provensálského výrazu "rouese", což znamená "ledovec"[2].

V masivu Monte Rosa nebo jeho těsném okolí se nachází několik lyžařských středisek. Na západ od masivu se rozkládá středisko Cervinia-Zermatt s nejvýše položenou lanovkou v Evropě vedoucí na Kleiner Matterhorn, na jižních a jihovýchodních svazích se zase nachází několik menších středisek známých pro široké možnosti jízdy ve volném terénu[3].

Vrcholy[editovat | editovat zdroj]

Východní stěna masivu (vrcholy Dufourspitze a Nordend)
Chata Capanna Regina Margherita na vrcholu Signalkuppe

Nejvyšším vrcholem masivu je Dufourspitze (4634 m), nejvyšší hora Švýcarska a třetí nejvyšší v Evropě (v případě započítání Kavkazu do Evropy pak sedmá nejvyšší). Celkem je v masivu kolem 15 vrcholů s výškou přes 4000 metrů. Přesný počet vrcholů se v jednotlivých publikacích liší[4], stejně jako se liší názor na to které vrcholy do masivu patří[5] a definice co je a není samostatný vrchol.

Mezi významné čtyřtisícovky v masivu patří například dlouhý a vysoký hřeben Lyskammu, Signalkuppe na jejímž vrcholu se nachází nejvýše položená chata v Evropě Capanna Regina Margherita, nebo Breithorn, považovaný za nejsnadněji přístupnou čtyřtisícovku v Evropě[6].

Nejvýznamnější chaty[editovat | editovat zdroj]

Rifugio Gnifetti (3647 m) Jeden z hlavních výchozích bodů na Italské straně. Nejobvyklejší cesta na chatu trvá asi 1,5 hodiny z Punta Indren (3260 m), vrchní stanice lanovky z Alagny. Z této chaty vedou obvyklé výstupy na jižní vrcholy masivu (Pyramide Vincent, Corno Nero, Ludwigshoehe, Parrotspitze) a východní hřeben Lyskammu.

Chata Monte Rosa (2795 m) Chata na Švýcarské straně, častý výchozí bod pro cestu na hlavní vrchol masivu. Dostupná z Zermattu, cca 2,5 hodiny chůze od Gornergratské lanovky.

Capanna Regina Margherita (4559 m) Chata na vrcholu Punta Gnifetti (Signalkuppe), nejvýše položená chata v Evropě. Většina vrcholů ve východní části masivu je z této chaty snadno dostupná a vede odtud jedna z obtížnějších cest na Dufourspitze (přechodem přes Zumsteinspitze).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Několik výskytů mylného překladu jména "Monte Rosa": [1], [2] Archivováno 17. 1. 2009 na Wayback Machine., [3] Archivováno 23. 12. 2008 na Wayback Machine.
  2. Il Monte Rosa [online]. Monterosa4000.it [cit. 2008-12-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-01-31. (italsky) 
  3. Freeriding na italské straně Monte Rosy: [4] Archivováno 17. 8. 2007 na Wayback Machine., [5] Archivováno 19. 4. 2008 na Wayback Machine., [6] Archivováno 20. 11. 2008 na Wayback Machine.
  4. 18 čtyřtisícovek podle summutpost.org [7], 19 podle heliski-monterosa.com [8][nedostupný zdroj], 12 podle ontopmountaineering.com [9]
  5. Západní vrcholy masivu (Castor, Pollux, Breithorn, Lyskamm) bývají někdy uznačovány za samostatný masiv [10]
  6. Zmínka o snadné dostupnosti Breithornu na Summitpostu a na Peakware.com Archivováno 16. 12. 2014 na Wayback Machine.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Monte Rosa Massif na anglické Wikipedii.