Capanna Regina Margherita

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Capanna Regina Margherita
Základní informace
Výstavba18. srpna 1893
Současný majitelsekce CAI Varallo
Poloha
AdresaProvincie Vercelli, ItálieItálie Itálie
PohoříWalliské Alpy
Nadmořská výška4554 m n. m.
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web a Oficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Capanna Margherita je horská chata nacházející se na vrcholu hory Signalkuppe (italsky Punta Gnifetti; 4554 m) ve Walliských Alpách v Itálii. Její současná kapacita je 80 lůžek v 15 pokojích. A 20 míst ve společné noclehárně. V chatě je instalována laboratoř na zkoumání vlivu výšky na člověka (rentgen, centrifuga, echokardiograf, lednice apod.). Napájení tohoto aparátu obstarává generátor.

Konstrukce[editovat | editovat zdroj]

Chata je 20,5 m dlouhá, 8 metrů široká a 7 metrů vysoká. Dřevěná konstrukce je k vrcholu hory ukotvena 18 ocelovými lany o průměru 12 mm. Celkově bylo na novodobou rekonstrukci chaty potřeba 12 000 hodin práce a 60 letových hodin vrtulníku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První verze chaty byla dokončena 18. srpna 1893 a stála tehdy 17 904 lir. Tehdy se jednalo o malý domek. Již v té době byla ve vlastnictví CAI (Club Alpino Italiano). Její stavbu umožnila zafinancováním italská královna Margherita. Ona sama dokonce vystoupila při slavnostním otevření na vrchol Signalkuppe (Punta Gnifetti). Chata poskytla nocleh takovým osobnostem jako např. papeži Piu XI., americkému prezidentu Johnu F. Kennedymu a italské hlavě státu Sandru Pertinimu. Během doby však chata potřebovala zvětšit, protože nestačila náporu návštěvníků toužících zkusit nocovat ve výšce nad 4 500 m. Dnešní podoba chaty je z roku 1980.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]