Modrásek měchýřníkový

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxModrásek měchýřníkový
alternativní popis obrázku chybí
Pohled na šedý rub křídel modráska měchýřníkového
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Athropoda)
Třídahmyz (Insecta)
Řádmotýli (Lepidoptera)
Čeleďmodráskovití (Lycaenidae)
RodIolana
Binomické jméno
Iolana iolas
(Ochsenheimer, 1816)
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Modrásek měchýřníkový (Iolana iolas) je druh denního motýla z čeledi modráskovitých (Lycaenidae). Rozpětí jeho křídel je 36 až 40 mm. Samci mají modrá křídla s úzkým tmavým lemem. Samice jsou také modře zbarveny, ale oproti samcům mají široký tmavý lem a nevýrazné tmavé skvrny podél vnějšího okraje zadních křídel. Rub křídel u obou pohlaví je šedý s výraznou řadou černých skvrn.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Rozšíření modráska měchýřníkového

Motýl je rozšířený od Španělska přes Francii, Švýcarsko a Itálii dále na východ (Balkánský poloostrov a Turecko) až po Írán. Nejseverněji se vyskytuje na území Maďarska. V České republice se tento druh modráska nevyskytuje. Obývá kamenité slunné svahy a křovinaté stepi v nížinách a pahorkatinách.

Chování a vývoj[editovat | editovat zdroj]

Živnou rostlinou modráska měchýřníkového je žanovec měchýřník (Colutea arborescens) z čeledi bobovitých (Fabaceae). Samice klade vajíčka na květní kalich a nezralé lusky. Housenky, které jsou myrmekofilní, se živí nezralými semeny v luscích. Motýl je jednogenerační (monovoltinní) s letovou periodou od konce dubna do počátku července. Při špatných klimatických podmínkách se mohou dospělci z první generece objevovat i později. Příležitostně může mít motýl i částečnou druhou generaci (srpen a září). Přezimuje kukla.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • MACEK, Jan; LAŠTŮVKA, Zdeněk; TRAXLER, Ladislav. Motýli a housenky střední Evropy IV., Denní motýli. Praha: Academia, 2015. 539 s. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]