Přeskočit na obsah

Model malých signálů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Model malých signálů popisuje chování systému při zpracování malých signálů, kde slovo „malý“ není chápáno jako malá vzdálenost od nulového bodu, ale od pracovního bodu. V nelineárním vztahu mezi vstupním a výstupním signálem se signály považují za malé, pokud přenosové chování je v omezeném, ale pro úlohu podstatném rozsahu, přibližně lineární.[1]

Toto chování je v kontrastu s modelem velkého signálu v celém možném nebo technicky smysluplném dynamickém rozsahu. Nelinearitu při zpracování velkého signálu již nelze zanedbat.[2] Popis chování obvodů při zpracování velkých signálů vyžaduje matematický popis chování nelineárního systému.[3] Alternativa pro stanovení přenosového chování – zvláště u komplikovaných funkcí – je grafické řešení.[2] Ke znázornění chování a mezí tohoto přístupu také pomáhají charakteristické křivky.

Přibližná linearita chování při malém signálu je předpokladem pro použití Laplaceovy transformace pro analýzu systému v teorii systémů a v elektrotechnice.

Oblast použití[editovat | editovat zdroj]

Popis pomocí modelu malých signálů se v elektronice používá pro přenosové chování nelineárních součástek a analogových elektronických obvodů s tranzistory nebo jinými nelineárními polovodičovými součástkami. Používá se také v řídicí technice pro přenosové chování řízených systémů.

Pracovní bod se volí tak, aby nebylo dosaženo hranic dynamického rozsahu ani nelineárnějších oblastí přenosové charakteristiky. Při zpracování malého signálu v okolí pracovního bodu vede k přibližně lineárnímu vztahu mezi vstupními a výstupními veličinami.

Každá nelinearita vytváří zkreslení. Dochází ke vzniku harmonických signálů, což je ekvivalentní s nárůstem zkreslení. Hranice pro model malých signálů vyplývá z míry, jaká zkreslení lze považovat za přijatelná.

Lineární aproximace[editovat | editovat zdroj]

Nelineární charakteristická křivka a její tečna se v malé oblasti kolem bodu dotyku liší pouze nepatrně
Možnost lineární aproximace charakteristiky, jejichž funkce nejsou známy.

Spojitě zakřivená charakteristická křivka a její tečna v libovolně zvoleném pracovním bodě mají v tomto bodě stejnou hodnotu a sklon. Tato shoda platí přibližně také v okolí pracovního bodu. Tečna pak tedy může sloužit jako lineární aproximace.[4][5][6] Tečna je popsána lineární funkcí, jejíž matematické zpracování je jednodušší než zpracování charakteristické křivky. Chování systému v rámci lineárními aproximace je jeho modelem malých signálů.

Tato metoda se nazývá linearizace. Nelineární hladkou funkci lze reprezentovat Taylorovou řadou. V rozsahu lineární aproximace lze další členy řady, která se rozvíjí v pracovním bodě, (po lineárním členu) zanedbat. Členy řady až do posledního použitého bodu jsou matematickou reprezentací lineární aproximace.[7][8]

Je-li pracovní bod , pak dostáváme rovnici

kde přírůstek udává , derivace funkce v bodě .

Do jaké vzdálenosti od pracovního bodu je přípustná lineární aproximace, závisí na požadavcích na přesnost. Aproximace je vhodná především tehdy, pokud je odchylka tečny od charakteristické křivky řádově stejná jako odchylky naměřených hodnot a tolerance parametrů.

Pokud funkce není známa, ale jsou známy jednotlivé body na charakteristické křivce (například to jsou tabelované hodnoty), pak se jako lineární aproximace používá přímka spojující oba body, která odpovídá sečně.[9] V případě rozptylu naměřených hodnot lze lineární modelovou funkci vypočítat pomocí fitování křivek.

Charakteristická křivka diody 1N4001 v propustném směru
Příklad diody

Proudově-napěťovou charakteristickou křivku křemíkové polovodičové diody v propustném směru (závislost proudu diodou na kladném napětí ) lze v podstatě popsat Shocklyho rovnicí.

Pro nelineární funkci v pracovním bodě A se lineární aproximace získá Taylorovým rozvojem v místě pracovního bodu a

po dosazení a diferenciaci

Pro hodnoty malého signálu a dostáváme

Chování diody při malých signálech tedy odpovídá chování diferenciálního odporu, jehož hodnota je nepřímo úměrná intenzitě proudu v pracovním bodě.

Typické charakteristické křivky varistoru
Příklad varistoru

V oblasti průrazu lze charakteristickou křivku varistoru aproximovat vzorci

kde a . Varistory z oxidu zinečnatého mají hodnotu typicky v rozsahu 30…70. Diferenciální odpor vyplývá ze vzorců

To znamená, že odpor pro malý signál je v každém pracovním bodě v oblasti průrazu o jeden a půl až dva řády menší než odpor pro velký signál.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kleinsignalverhalten na německé Wikipedii.

  1. REINHOLD, Wolfgang, 2017. Elektronische Schaltungstechnik. Grundlagen der Analogelektronik. 2. vyd. [s.l.]: Hanser. (německy) 
  2. a b NAUNIN, Dietrich, 1985. Einführung in die Netzwerktheorie: Berechnung des stationären und dynamischen Verhaltens von elektrischen Netzwerken. 2. vyd. [s.l.]: Vieweg. (německy) 
  3. GAD, Horst; FRICKE, Hans, 1983. Grundlagen der Verstärker. [s.l.]: Teubner. (německy) 
  4. STOCKHAUSEN, Manfred, 1980. Mathematische Behandlung naturwissenschaftlicher Probleme: Teil 2. [s.l.]: Steinkopff. (německy) 
  5. PLAUE, Matthias; SCHERFNER, Mike, 2009. Mathematik für das Bachelorstudium I: Grundlagen, lineare Algebra und Analysis. [s.l.]: Spektrum Akademischer Verlag. (německy) 
  6. OBERGUGGENBERGER, Michael; OSTERMANN, Alexander, 2009. Analysis für Informatiker: Grundlagen, Methoden, Algorithmen. 2. vyd. [s.l.]: Springer. (německy) 
  7. RIEDE, Adolf, 1993. Mathematik für Biologen: Eine Grundvorlesung. [s.l.]: Vieweg. (německy) 
  8. , 2003. Teubner-Taschenbuch der Mathematik. 2. vyd. [s.l.]: Teubner. (německy) 
  9. RUNZHEIMER, Bodo, 1983. Lineare Planungsrechnung und Netzplantechnik. 2. vyd. [s.l.]: Springer. (německy) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • TIETZE, Ulrich; SCHENK, Christoph. Halbleiter-Schaltungstechnik. 12. vyd. Berlin: Springer, 2002. ISBN 978-3-540-42849-7.