Miloš Mečíř

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Miloslav Mečíř – tenista.
nadpor. Miloš Mečíř
Narození9. srpna 1913
Královo Pole Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí22. října 1987 (ve věku 74 let)
Středozemní moře u
FrancieFrancie Francie
Národnostčeská
Vzdělánívysokoškolské
Alma materLékařská fakulta Masarykovy univerzity
Povoláníbojový pilot
Dětidcera
RodičeVítězslav Mečíř, Marie Beránková
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Miloš Mečíř (9. srpna 1913 Královo Pole[1]22. října 1987 Středozemní moře u Francie) byl československý odbojář a bojový pilot v období druhé světové války.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Miloš Mečíř se narodil 9. srpna 1913 v rodině lékárníka Vítězslava Mečíře a Marie, rozené Beránkové. Absolvoval I. českou reálku v Brně a poté studoval na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity. V roce 1932 se zúčastnil mistrovství Československa v atletice, věnoval se veslování.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci se Miloš Mečíř společně s otcem zapojil do struktur Obrany národa. Skupina jím vedená 18. března 1939 odcizila z kasáren autopraporu v dnešní Domažlické ulici šestici motocyklů, které byly posléze předány pro potřeby odboje. Později odcizila i zbraně a střelivo z kasáren v ulici Pod Kaštany. Coby student medicíny byl pověřen otázkou zdravotnictví. Společně s otcem spolupracoval na vývoji bakteriologických zbraní, byl též vyslán do Polska s informacemi o blížícím se útoku Německa. Z důvodu zatýkací vlny členů Obrany národa odešel 30. listopadu 1939 do zahraničí, aby se přes Bělehrad a Bejrút přesunul do Francie, kde 4. března 1940 vstoupil v Agde do Československého zahraničního vojska. Po přesunu do Velké Británie v červenci 1940 se stal příslušníkem RAF a to nejprve 19. perutě, od roku 1942 pak 313. československé stíhací perutě. Pilotní výcvik prodělal v Cranfieldu, v roce 1941 si dokončil medicínské studium. Od března 1943 sloužil u Night Vision School. Navrhoval odstranění slovenského prezidenta Jozefa Tisa. Při demobilizaci byl září 1945 povýšen do hodnosti nadporučíka letectva v záloze.

Po druhé světové válce[editovat | editovat zdroj]

Miloš Mečíř na konci čtyřicátých let znovu odešel do emigrace do Anglie. Zemřel 22. října 1987 ve Středozemním moři u pobřeží Francie.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Otec Miloše Mečíře Vítězslav Mečíř byl za účast v odboji 26. srpna 1942 popraven v Berlíně.[2] Měl jednu dceru.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matrika 17567, sn. 35 [online]. MZA [cit. 2022-10-28]. Dostupné online. 
  2. Vítězslav MečířEncyklopedii dějin města Brna

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]