Mato Topalović

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mato Topalović
Narození9. září 1812
Brodski Zdenci u Slavonského Brodu
Úmrtí26. dubna 1862 (ve věku 49 let)
Gradište ve Vukovarsko-sremské župě
Alma materPázmáneum, Vídeň
Povoláníchorvatský kněz, profesor, spisovatel a člen illyrského hnutí
Nábož. vyznáníkatolická církev
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mato Topalović (9. září 1812 Brodski Zdenci u Slavonského Brodu26. dubna 1862 Gradište ve Vukovarsko-sremské župě) byl chorvatský kněz, profesor, spisovatel a člen illyrského hnutí.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Hrob

Základní školu navštěvoval ve Slavonském Brodu a střední školu ve Vinkovci. V semináři Đakovské diecéze se setkal s Josipem Jurajem Strossmayerem. Po absolvování dvouletého kurzu filozofie v Đakově zahájil studium v ​​Pešti. Společně se Strossmayerem získal doktorát z filozofie v roce 1833 a doktorát z teologie získal v roce 1837 ve Vídni v Pázmáneu. Během vídeňských studií se v roce 1834 setkal s Ljudevitem Gajem, s nímž si později dopisoval. Za kněze byl vysvěcen 17. července 1837. Působil jako vojenský kaplan ve Veroně, potom jako farář v chorvatské Trnavě a ve Vinkovci. Od roku 1844 byl profesorem filosofie v Đakovu. V roce 1848 se spolu se Stanko Vrazem zúčastnil Slovanského sjezdu v Praze. Ve svém vystoupení kritizoval to, že Dalmacie, Slavonie, a Chorvatsko jsou sice jedním královstvím, ale jen na papíře. Stěžoval si na to, že Lajos Kossuth vyhlásil program maďarizace Uher.[2] Zemřel ve věku padesáti let na TBC. Náhrobek postavit jeho přítel Josip Juraj Strossmayer. Petar Preradović ho zvěčnil ve svých sonetech

Nejdůležitější díla[editovat | editovat zdroj]

  • Bůh a modlitba illyrského rodáka“ z roku 1836
  • Rozhovor mezi básníkem a slavonskou vílou: Danica“ v roce 1836
  • Sbírka básní „Tamburaši Ilirski“, Osijek, 1842
  • Odpověď vlasteneckého srdce“, sbírka básní, Osijek, 1842
  • Topalovićův pokus o vydání chorvatské literární sbírky „Echo od Osijeka“ v roce 1941 se neuskutečnil kvůli nepovolení od maďarských úřadů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mato Topalović na srbochorvatské Wikipedii.

  1. Stručno-znanstveni skup Prigodom obilježavanja 200 godina rođenja i 150 godina smrti Mate Topalovića [online]. [cit. 2020-10-23]. Dostupné online. 
  2. Devatenácté století slovem i obrazem: Dějiny politické a kulturní. Díl I. Svazek prvý, nakladatel J.R.Vilímek,. [s.l.]: [s.n.] Kapitola Slovanský sjezd (autor: Josef Jakub Toužimský), s. 316.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]